back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βαρύ το οικονομικό κόστος των “κίτρινων γιλέκων”

Διαβάστε επίσης

Ενώ οι Γάλλοι δείχνουν να ετοιμάζονται να βάλουν τα κίτρινα γιλέκα τους πάλι στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου τους, η χώρα αρχίζει επίσημα πια να μετράει τις πληγές της από τις έξι εβδομάδες διαδηλώσεων και μπλόκων στους δρόμους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πάνω από 43.000 νέες αιτήσεις εγγραφής στα μητρώα των μερικά ανέργων, κατατέθηκαν από τις εταιρίες εξαιτίας της κρίσης των “κίτρινων γιλέκων” τις τελευταίες εβδομάδες. Την είδηση ήρθε να επιβεβαιώσει με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (CPME), Φρανσουά Ασελίν, υπογραμμίζοντας ότι “οι πιο ευάλωτοι είναι πάντα τα πρώτα θύματα”.

Μόλις την προηγούμενη μέρα, η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό, είχε κάνει λόγο για 41.000 εργαζόμενους που κατέληξαν στην ανεργία ή στην ημιαπασχόληση. Για τον σκοπό αυτό, όπως εξήγησε, η πολιτεία θα ξεμπλοκάρει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί “να λάβουν τον μισθό τους”.

Πλήγμα για το εμπόριο

Η υφυπουργός Οικονομικών Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ σε δηλώσεις της, κάνει λόγο για πτώση 25% του κύκλου εργασιών στον εμπορικό κλάδο, κυρίως εξαιτίας των μπλόκων στους περιφερειακούς κεντρικούς δρόμους και τις μεγάλες εθνικές οδούς.

Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, η Ένωση Εμπορίου μιλούσε για “αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ χαμένες” κάθε Σάββατο. Η Συνομοσπονδία Εμπόρων της Γαλλίας (CCF) είχε επίσης από νωρίς ανακοινώσει ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχασαν από το 15% έως το 50% των κερδών τους, σε σχέση με την ίδια εποχή άλλα έτη.

Λιγότερες κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Μεγάλοι χαμένοι του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” είναι οι ξενοδόχοι, οι οποίοι κατά γενική ομολογία, είχαν καταφέρει για πρώτη φορά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, σε συνέντευξή του εχθές στο franceinfo δήλωσε ότι υπολογίζει μία πτώση της τάξης του 10% σε όλη τη χώρα εξαιτίας των διαδηλώσεων και των επεισοδίων.

Μόνο στο Παρίσι, οι κρατήσεις έπεσαν κατά 30% τις τελευταίες εβδομάδες, μία περίοδο την οποία όλοι περιμένουν κέρδη λόγω του τουρισμού, εγχώριου και ξένου. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ακυρώσεις Γάλλων επισκεπτών είναι περισσότερες από αυτές των ξένων τουριστών στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

2 δις έχασαν οι οδικές μεταφορές

Η Εθνική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών (FNTR) εκτιμάει την “χασούρα” των τελευταίων εβδομάδων στα 2 δισεκατοµµύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτόν, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του κλάδου για την “ταυτοποίηση των οικονομικών δυσκολιών” αλλά και “τα μέτρα που μπορούν να παρθούν για την στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν στην συνάντηση η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν και η υφυπουργός Οικονομικών Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ.

Η εκπρόσωπος της FNTR, Φλοράνς Μπερτελό, στις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες ευχές της προχθές, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι αρκετές εταιρίες του κλάδου έχασαν τόσα πολλά χρήματα που είναι έτοιμες να κηρύξουν πτώχευση. “Παρόλο που αυτό δεν αποτελεί κεντρικό θέμα στα μέσα πια, η χώρα προσπαθεί ακόμα να ξαναβρεί την δημόσια τάξη και μία αληθινή ελευθερία στις μετακινήσεις”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα