back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας στον Παρνασσό

Διαβάστε επίσης

Mετά τη μεγάλη περσινή τους επιτυχία «Ο Γκάτσος που αγάπησα», o Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη τολμούν ακόμα ένα απαιτητικό αλλά υπέροχο ταξίδι στο αρχιπέλαγος της ελληνικής ποίησης.

Στην «καρδιά» της πόλης, στον «Παρνασσό» της πλατείας Καρύτση, σε κλίμα εορταστικό, παρουσιάζουν στις 28, 29 Δεκεμβρίου και 4, 5, 12 Ιανουαρίου 2019, μια σπάνια μουσική παράσταση με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας».

Εμπνευσμένοι από τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, που είναι ο τίτλος της παράστασης, ο σημαντικός τραγουδιστής που από τις πρώτες μέρες της καριέρας του ταυτίστηκε με τους μεγάλους ποιητές και όσους τους μελοποίησαν και η καταξιωμένη ηθοποιός που με τον δικό της τρόπο θα απαγγέλλει εμβόλιμα στίχους φέρνουν το πρώτο δώρο σε όσους αγαπούν την ποίηση, τη μουσική, το τραγούδι.

Η μουσικοθεατρική παράσταση, όπως και εκείνη που αφιέρωσαν στον Νίκο Γκάτσο, είναι στην ουσία μια μουσική διαδρομή στην ιστορία και στον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδα με όχημα την ποίηση.

Καρυροφυλλιά Καραμπέτη στον Αθήνα 9.84

«Η νέα μας παραγωγή είναι αφιερωμένη σε όλους τους μεγάλους μας ποιητές, γιατί παρόλο που είμαστε μια μικρή χώρα έχουμε το προνόμιο να έχουν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλου του κόσμου», τόνισε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Όσον αφορά το μουσικό σχήμα της παράστασης, το χαρακτήρισε απλό σχήμα, γιατί όπως είπε «δίνουμε μεγάλη σημασία στο στοίχο, έχουμε μαζί μας δύο σπουδαίους μουσικούς, τον Αχιλλέα Γουάστορ στο πιάνο και στο μπουζούκι τον σπουδαίο, Ηρακλή Ζάκκα, ο οποίος παίζει και μαντολίνο. Είμαστε με δύο μικρόφωνα λοιπόν, ο Μανόλης και εγώ και εννοείται ότι τα περισσότερα τραγούδια τα λέει ο Μανόλης, εγώ λέω αυτά που τα έχουν πει γυναικείες φωνές με εξαίρεση τον «ηθοποιό» του Μάνου Χατζιδάκι. Διαβάζω και κάποια ποιήματα και βεβαίως κάνω ένα αφιέρωμα – ιστορικό για να γνωρίζει και ο κόσμος για όλη αυτή την εξέλιξη της ελληνικής ποίησης ανά τους αιώνες».

Οι ποιητές

Έτσι με ένα πρόγραμμα που μοιάζει με περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τις μέρες μας, ζωντανεύουν τους στίχους είκοσι έξι μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Σαπφώ, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Αγγελος Σικελιανός, Κ.Π. Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μάνος Ελευθερίου, κ.ά.) που έχουν μελοποιηθεί από δέκα μεγάλους δημιουργούς.

Οι συνθέτες 

Τα τραγούδια που θα πλημμυρίσουν τη σκηνή του «Παρνασσού» φέρουν την υπογραφή συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, ο Νίκος Ξυδάκης, η Λένα Πλάτωνος, κ.ά.

Info

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8 (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο). Αίθουσα «Κωστή Παλαμά».
Ωρα έναρξης: 21.00. Τηλέφωνο: 2106109513. Προπώληση: viva.gr.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα