back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός παλαιών εισφορών

Διαβάστε επίσης

Την δια συμψηφισμού…απορρόφηση των επιπλέον εισφορών που έχουν καταβάλλει ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, με υφιστάμενες οφειλές ή μελλοντικές εισφορές, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για εισφορές που καταβλήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 για οποιαδήποτε αιτία και μεταβιβάστηκαν στον ΕΦΚΑ, και για τις οποίες -βάσει της κείμενης νομοθεσίας- δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους, καθώς αφορούν ασφαλιστικά ταμεία που έχουν πλέον ενταχθεί στον ενιαίο φορέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διαχείριση των επιπλέον ποσών, γίνεται ως εξής:

– Αν οι δικαιούχοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, της οποίας οι όροι τηρούνται, το προς επιστροφή χρηματικό ποσό θα συμψηφίζεται με τις τρέχουσες δόσεις.

– Αν δεν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές ή τρέχουσα ρύθμιση, τότε συμψηφίζεται με τρέχουσες εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί αίτημα.

-Αν δεν υποβληθεί το αίτημα αυτό και εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές, το ποσό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού.

– Αν έχει υπάρξει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης, τότε κανένα ποσό δεν επιστρέφεται.

Βάσει της εγκυκλίου, οι αιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών που έχουν υποβληθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2016 στους πρώην φορείς και εκκρεμούν, θα εξετασθούν άμεσα.

Η συμψηφιστική διαδικασία (εξόφληση, εκκαθάριση) θα απεικονίζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα