back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ για το «τυφλό» κτύπημα στο Κολωνάκι

Διαβάστε επίσης

Ομάδα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που επιχειρεί να αναβαθμιστεί σε τρομοκρατική οργάνωση «βλέπει» η αστυνομία πίσω από την βομβιστική επίθεση στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου, στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ προβληματίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ μετά την βομβιστική επίθεση, χθές έξω από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου στο Κολωνάκι. Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία χαρακτηρίζει το περιστατικό ως “πολύ σοβαρή υπόθεση” καθώς αποτελεί “τυφλό κτύπημα” σε ένα εμπορικό δρόμο της Αθήνας όπου απο νωρίς υπάρχει κίνηση.

Οι αρχές εικάζουν ότι πρόκειται για μία πρώτη δοκιμή κατασκευής εκρηκτικού μηχανισμού από την ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τον έντονο προβληματισμό της ΕΛ.ΑΣ έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα με προφανή τον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, αν η έκρηξη είχε γίνει την ώρα όπου κάποιοι προσήρχοντο και προσέγγιζαν το σημείο για να εισέλθουν στον ναό.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στα σκαλιά της εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας. Η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, με συχνή διέλευση οχημάτων και πολλούς διαβάτες. Σημειώνεται ότι το πρωί χθές στις 7:30 επρόκειτο να ξεκινήσει η Θεία λειτουργία ενώ σύμφωνα με ιερείς η προσέλευση στον ναό αρχίζει γύρω στις 7 το πρωί. Στοιχεία που υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα της χθεσινής έκρηξης.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκονται οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν σε κτίρια της περιοχής για να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 401 ο αστυνομικός, στα χέρια του οποίου παραλίγο να σκάσει η βόμβα ενώ την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος διεθνολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ σε θέμα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Μίλησε στην Τζίνα Μοσχολιού

“Τυφλό κτύπημα- Σημαντική αλλαγή τακτικής”

“Αν εντάξουμε την επίθεση στο Κολωνάκι στις βομβιστικές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, δηλαδή αυτή κατά του Σκάι και της Καθημερινή και αυτή κατά του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου, βλέπουμε ότι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε τρεις βομβιστικές επιθέσεις κάτι που είναι πάρα πολύ ανησυχητικό” λέει στον “Αθήνα 9.84″ο κ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος διεθνολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ σε θέμα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρατράντος στην εκπομπή με την Τζίνα Μοσχολιού υπάρχουν δύο προβληματικά σημεία από την
“Το πρώτο είναι το τυφλό του χτυπήματος. Αυτό συνιστά σημαντική αλλαγή τακτικής και δυστυχώς προς το χειρότερο, γιατι αν πάμε σε χτυπήματα στα οποία δεν υπάρχει προειδοποίηση τότε μιλάμε για τυφλή τρομοκρατία, κάτι το οποίο δεν έχουμε δει στην Ελλάδα. Βλέπουμε δηλαδή ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε σε ένα νέο “κύμα” στην ελληνική τρομοκρατία αυτή τη στιγμή.
Το νήμα της ανάλυσης πιάνεται στον Δεκέμβριο του 2008 και όσα ακολούθησαν την δολοφονία Γρηγορόπουλου. Εκεί δημιουργήθηκε μια νέα δεξαμενή, ριζοσπαστικοποιήθηκαν πολλοί νέοι άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν σε αυτόν τον χώρο, είτε σε οργανώσεις, είτε χωρίς να έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένες οργανώσεις, δηλαδή άτακτα. Από τη δεξαμενή γίνονται διάφορες σχηματοποιήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές επιθέσεις, δημιουργουνται καινούργιες ομάδες, ή το ακόμη χειρότερο: δημιουργούνται καινούργιες τρομοκρατικές οργανώσεις”

Δημήτρης Πέρρος – Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα