back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έβδομη πράξη των «κίτρινων γιλέκων» – μόνο 2400 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Μικρή η συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το έβδομο Σάββατο που σημαδεύεται από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, φτάνει στο τέλος του αυτήν την ώρα στο Παρίσι όπου συγκεντρώθηκαν «ούτε 1000 άτομα», όπως μεταφέρουν τα ρεπορτάζ. Συνολικά στην χώρα υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν σήμερα με τα κίτρινα γιλέκα τους 2.400 άτομα.

Να σημειώσουμε ότι 38.600 διαδήλωσαν το προηγούμενο Σάββατο, όταν μία εβδομάδα πριν ήταν 66.000. Το πρώτο Σάββατο, στις 17 Νοεμβρίου, είχαν συγκεντρωθεί 282.000. Δεν έλειψαν ούτε αυτό το Σάββατο οι συλλήψεις που όμως δεν ξεπέρασαν τις 20 σε όλη τη χώρα.

Παρίσι

Τα «κίτρινα γιλέκα» έδωσαν ραντεβού κοντά στην έδρα του δικτύου BFMTV, μετά από ανακοίνωση – έκπληξη που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο Ερίκ Ντρουέ. Θυμίζουμε ότι ο Ντρουέ που αποτελεί βασικό στέλεχος του κινήματος, ιδίως για το Παρίσι, είχε συλληφθεί το προηγούμενο Σάββατο και αναμένεται να δικαστεί τον Ιούνιο. Η σημερινή του κίνηση είχε στόχο την διαμαρτυρία ενάντια στα fake news που, όπως λένε τα «κίτρινα γιλέκα» διαδίδουν οι δημοσιογράφοι του δικτύου για αυτούς.

Στο σημείο έγιναν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, ενώ έγιναν και κάποιες προσαγωγές. Γρήγορα, η ηρεμία επανήλθε.

Αργότερα το απόγευμα, έγινε μία προσπάθεια να κινηθεί η πορεία προς την λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων, αλλά η αστυνομία δεν το επέτρεψε και τους απώθησε με δακρυγόνα και ρίψεις νερού.

Μασσαλία

Η αστυνομία μέτρησε 900 «κίτρινα γιλέκα». Μεταξύ των διαδηλωτών, δύο εκ των βασικών εμπνευστών του κινήματος και κεντρικά πρόσωπα στα μέσα όλες αυτές τις εβδομάδες. Πρόκειται για την Πρισίλια Λιντόσκι και τον Μαξίμ Νικόλ.

Μπορντό

Περίπου 2.400 άτομα διαδήλωσαν, σύμφωνα πάντα με την τοπική αστυνομία. Είναι ακριβώς ο ίδιος αριθμός διαδηλωτών με την προηγούμενη εβδομάδα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη αλλά δεν προκλήθηκαν επεισόδια, παρά μόνο περιορισμένα το απόγευμα.

Τουλούζη

Χίλιοι διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Ξέσπασαν επεισόδια που σταμάτησαν γρήγορα, με την αστυνομία να κάνει ρίψη δακρυγόνων.

Λιλ

Επεισόδια ξέσπασαν και εδώ και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, υπάρχουν τραυματίες διαδηλωτές. Συνολικά διαδήλωσαν 500 με 600 άτομα.

Ρουέν

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορρημάτων, ενώ επιχείρησαν να κάψουν και την Τράπεζα της Γαλλίας. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής, η φωτιά δεν επεκτάθηκε και έσβησε αμέσως.

 

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα