back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι απώλειες του 2018 που έκαναν τον κόσμο φτωχότερο…

Διαβάστε επίσης

Tο 2018 «στέρησε» από την ανθρωπότητα μερικούς από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του πνεύματος και της πολιτικής.

Φρανς Γκαλ


To 1965 έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει για εκείνη, τραγουδώντας «Poupée de cire, poupée de son» στη σκηνή της Eurovision για το Λουξεμβούργο, κατακτώντας την 1η θέση.
Ο λόγος για την Φρανς Γκαλ, τη Γαλλίδα τραγουδίστρια που έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου 2018 σε ηλικία 70 ετών, νικημένη από καρκίνο του μαστού. Το πρώτο της single, «Ne sois pas si bête», πούλησε 200.000 αντίτυπα και πρωτοπαίχτηκε στα ραδιόφωνα όταν ήταν 16 ετών. . Το 1988 κατέκτησε την πρωτιά στα charts πολλών χωρών με την μεγάλη επιτυχία της, «Ella, elle l’a», που εξυμνεί την Έλλα Φιτζέραλντ.

Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ, κοσμολόγος, μαθηματικός, συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαρτίου σε ηλικία 76 χρόνων – μισό και πλέον αιώνα μετά απ’ ό,τι είχαν προβλέψει κάποτε οι γιατροί.

«Ο Στίβεν Χόκινγκ κατάφερε να αγγίξει τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης τόσο σε ό,τι αφορά την αχανή έκταση του διαστήματος. Το θάρρος και η επιμονή του, σε συνδυασμό με το χιούμορ και την ευφυΐα του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» ανέφεραν μεταξύ άλλων τα παιδιά του η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωσή τους για τον θάνατό του.
Η ισχυρή νοημοσύνη του Χόκινγκ ερχόταν σε αντίθεση με το εύθραυστο σώμα του, που χτυπήθηκε από την νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών, η οποία και τον καθήλωσε σε καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. Παρέμεινε ως το τέλος ενεργός πολίτης και, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της πιθανότητας μιας συνάντησης με τους εξωγήινους, που μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη για τους ανθρώπους.

Avicii

Ο Σουηδός καλλιτέχνης, dj και παραγωγός Τιμ Μπέργκλινγκ, πιο γνωστός ως Avicii, έδωσε τέλος στη ζωή του το απόγευμα της Παρασκευής 20 Απριλίου στο Ομάν, σύμφωνα με ανακοίνωση από τον μάνατζέρ του. Ήταν μόλις 28 ετών.
Ο εκλιπών είχε αποσυρθεί από τις live εμφανίσεις το 2016, Αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων οξεία παγκρεατίτιδα, η οποία οφειλόταν εν μέρει στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Φίλιπ Ροθ


Ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Μίλτον Ροθ -ο οποίος είχε εξυμνηθεί αλλά και επικριθεί διότι απογύμνωσε τις εμμονές των αμερικανών εβραίων μέσα από το έργο του- πέθανε την Τρίτη 23 Μαΐου σε ηλικία 85 ετών.
Είχε γράψει πάνω από τριάντα λογοτεχνικά έργα–ανάμεσά τους το αυτοβιογραφικό Πατρική κληρονομιά.
Είχε λάβει το λογοτεχνικό Πούλιτζερ, για το βιβλίο του Αμερικανικό ειδύλλιο.

Μάργκο Κίντερ
Η ηθοποιός Μάργκο Κίντερ, γνωστή για την ερμηνεία της ως δαιμόνια ρεπόρτερ Λόις Λέιν στο πλευρό του Κρίστοφερ Ριβ στην πρώτη σειρά ταινιών του Σούπερμαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του ’80, πέθανε στις 14 Μαΐου σε ηλικία 69 ετών.
Ήταν γνωστή ακτιβίστρια, είχε ταχθεί κατά του Πολέμου στον Κόλπο ενώ το 2016 υποστήριξε τον Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Άντονι Μπουρντέν
Σοκ στους θαυμαστές του ανά τον κόσμο προκάλεσε στις 8 Ιουνίου η είδηση ότι ο δημοφιλής και βραβευμένος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, Άντονι Μπουρντέν. αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών.
Ο Μπουρντέν βρέθηκε νεκρός από τον Γάλλο σεφ, Ερίκ Ριπέρ, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Παρίσι, καθώς το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στην Πόλη του Φωτός για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής του εκπομπής.

Αρίθα Φράνκλιν

Η μαγική και γεμάτη πάθος φωνή της βασίλισσας της σόουλ μουσικής σιώπησε για πάντα στις 17 Αυγούστου. Η Αρίθα Φράνκλιν άφησε την τελευταία της πνοή στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, σε ηλικία 76 ετών, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε στο πλευρό της τους δικούς της ανθρώπους, που ζητούσαν από τον Τύπο να σεβαστεί τη κατάσταση της και από τους φανατικούς θαυμαστές της να προσεύχονται για εκείνη.
Η Φράνκλιν είχε ταλαιπωρηθεί, πολλές φορές, με θέματα υγείας τόσο λόγω των έντονων αυξομειώσεων βάρους, όσο και λόγω του αλκοολισμού. Όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας, αιτία θανάτου ήταν ο προχωρημένος καρκίνος στο πάγκρεας.
Το 2005 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους της απένειμε το μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσει για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στη μακροχρόνια πορεία της είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Στην καριέρα της, έφτασε επίσης είκοσι φορές στο νούμερο 1 του Billboard R&B Singles Chart.
Η ερμηνεία της στο Respect του Ότις Ρέντινγκ έγινε ένας φεμινιστικός ύμνος και ένα τραγούδι που ταυτίστηκε με τα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών.

Κόφι Ανάν


Στις 18 Αυγούστου πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Κόφι Ανάν.
Ο Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι την 1 Ιανουαρίου 1997. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Το όνομά του είχε συνδεθεί με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Το Σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο που προτάθηκε από τον ίδιο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Το σχέδιο εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή σε δυο ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

Τζον Μακέιν

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν – άλλοτε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008 – πέθανε σε ηλικία 81 ετών στις 26 Αυγούστου.
Το 2008, έλαβε το χρίσμα του κόμματός του, αλλά υπέστη βαριά ήττα από τον Μπαράκ Ομπάμα. Κατόπιν παρέμεινε στη Γερουσία, δεύτερο σπίτι του για τριάντα πέντε χρόνια.

Μπαρτ Ρέινολντς
O ηθοποιός και σύμβολο του σεξ Mπαρτ Ρέινολντς πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 82 ετών.
Γεννήθηκε το 1936 στην Τζόρτζια και γνώρισε την επιτυχία στα τέλη των 50’s στη μικρή οθόνη προτού τον υποδεχθεί ο κινηματογράφος δύο δεκαετίες μετά.
Ο Ρέινολντς σκανδάλισε με τη γυμνή φωτογράφηση του για το Cosmopolitan το 1972, μια κίνηση που συχνά έλεγε ότι τη μετάνιωσε καθώς τον καθιέρωσε ως σύμβολο του σεξ και μόνο.
Ο Ρέινολντς έχει διακριθεί για τις ερμηνείς του και προτάθηκε για Όσκαρ το 1997 για τον ρόλο του στο Boogie Nights.

Μονσερά Καμπαγιέ

Η φωνή της σπουδαίας Ισπανίδας υψίφωνου Μονσερά Καμπαγιέ «σίγησε» στις 6 Οκτωβρίου σε ηλικία 85 ετών στη Βαρκελώνη.
Η Καμπαγιέ συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους τους καλλιτέχνες που έφεραν την όπερα κοντά στο ευρύ κοινό, χωρίς ποτέ να φοβηθεί να πειραματιστεί ή να “παντρέψει” την Τέχνη της με άλλα ήδη και τους καλλιτέχνες που τα εκπροσωπούσαν.
Ανεπανάληπτη έχει μείνει η συνεργασία της με τον Φρέντι Μέρκιουρι των Queen στο ντουέτο “Barcelona”. Το τραγούδι, αν και κυκλοφόρησε το 1987 έγινε ένα από τα επίσημα τραγούδια των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 και αποτέλεσε μια τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία παγκοσμίως.

Σταν Λι
Στις 12 Νοεμβρίου πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Σταν Λι, ο άνθρωπος που υπήρξε ο δημιουργός μερικών από τους διασημότερους σούπερ ήρωες στον κόσμο.
Υπήρξε “πατέρας” ηρώων όπως ο Spider Man, οι Fantastic Four, οι X-Men, ο Hulk, οι Avengers και αμέτρητοι άλλοι χαρακτήρες της Marvel Comics.
O Stan Lee έφερε επανάσταση στο χώρο των comics και ειδικότερα στο είδος των “σουπερηρωϊκών” κόμικς με μια σειρά από τις δημιουργίες του. Οι νέοι ήρωες είχαν πιο πολλά ανθρώπινα στοιχεία, τρωτά σημεία και αδυναμίες, ήταν φιγούρες με τις οποίες μπορούσε πιο εύκολα να ταυτιστεί ο αναγνώστης και ιδιαίτερα οι έφηβοι που παραδοσιακά απαρτίζουν και το μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού.

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι


Στις 26 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ένας μεγάλος «δάσκαλος» του κινηματογράφου Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Είχε βραβευτεί με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2011.
Στον κινηματογράφο εργάσθηκε αρχικά ως βοηθός του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και δημιουργός ντοκιμαντέρ . Ανάμεσα στις γνωστότερες ταινίες του είναι ο «Κομφορμίστας» και το «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι, ταινία με την οποία ξεσήκωσε χιονοστιβάδα καταγγελιών, κατασχέσεων, μηνύσεων, απαγορεύσεων (ενώ έχασε και τα πολιτικά του δικαιώματα για 5 χρόνια).
Το 1987 ο Μπερτολούτσι καταφέρνει να κερδίσει οκτώ Όσκαρ με τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα», ένα έργο που του ανοίγει τις πύλες τις Κίνας και τον επιβάλλει στο διεθνές στερέωμα.

Τζορτζ και Μπάρμπαρα Μπους

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ο οποίος ηγήθηκε των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1989 έως το 1993 στη διάρκεια του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών στις 30 Νοεμβρίου.

Ο θάνατος του πρώην Αμερικανού προέδρου ήρθε μερικούς μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του, της Μπάρμπαρα, με την οποία παρέμεινε παντρεμένος επί 73 χρόνια. Το ζευγάρι είχε πέντε παιδιά και 17 εγγόνια.
Αφού διετέλεσε επί 8 χρόνια αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Τζορτζ Μπους εισήλθε στον Λευκό Οίκο ως ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Διεκδίκησε μια δεύτερη θητεία, όμως ηττήθηκε καθαρά στα τέλη του 1992 από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον.

Η Μπάρμπαρα Μπους, η μοναδική γυναίκα που είδε τον σύζυγό αλλά και τον γιο της να ορκίζονται πρόεδροι της χώρας της, απεβίωσε στις 17 Απριλίου σε ηλικία 92 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα