back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το Brexit παραλύει τη βρετανική οικονομία

Διαβάστε επίσης

Ενώ η πολιτικοί διαπληκτίζονται για τη συμφωνία απόσυρσης της Βρετανίας από την ΕΕ και η κυβέρνηση Μέι επιδιώκει να “εκφοβίσει” την επιχειρηματική κοινότητα καθώς προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια “αποδέσμευση” από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς να υπάρξει συμφωνία, η βρετανική οικονομία “καρκινοβατεί” , επισημαίνει η οικονομολόγος Vicky Price (In Stop Brexit 21/12/2018) .

H Vicky Price έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της βετανικής κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Κάμερον και η στενή επαφή της με τη βετανική πραγματικότητα της δίνει ένα επιπλέον κύρος.

Από τότε που έγινε το δημοψήφισμα, στις 26 Ιουνίου του 2016, οι επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν σε επενδύσεις και την ενδεχόμενη αύξηση στη ζήτηση προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Η τακτική αυτή είναι καλή για τη μείωση της ανεργίας δεν ευνοεί όπως την παραγωγικότητα επειδή πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας – θέσεις μερικής απασχόλησης – με χαμηλές απολαβές.

Η καινοτομία εξάλλου υποφέρει με αποτέλεσμα οι μακροχρόνιες επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας να είναι αρνητικές, υπογρασμμίζει η Vicky Price.

Με βάση τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν και πάλι, για τρίτη συνεχή φορά, το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπετέμβριος του 2018.

Ο κλάδος της μεταποιητικής βιομηχανίας που ήταν σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο χρονιάς ανέκαμψε για λίγο το καλοκαίρι, αλλά η ανάκαμψη δεν διατηρήθηκε καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν παρά την πτώση της στερλίνας.

Τον Νοέμβριο η παραγωγή αυτοκινήτων περιορίσθηκε σημαντικά κατά 19,6 % , ύστερα από μια πτώση 10% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης αισιοδοξίας στον τομέα των εξαγωγών αυτοκινήτων είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 27 ετών, σημειώνει η Vicky Price.

Επίσης παρά την αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών, οι καταναλωτές αισθάνονται ότι συμπιέζονται από όλες τις πλευρές. Έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέη τα τελευταία δύο χρόνια όταν τα επιτόκια μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και τεράστια χρηματικά ποσά διοχετεύθηκαν στην οικονομία για να ενισχυθεί η ρευστότητα και να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Αυτή την περίοδο όμως το καταναλωτικό κοινό δύσκολα μπορεί να δανείζεται, τώρα που τα επιτόκια ακολουθούν ανοδική πορεία ενώ λόγω Brexit αυξάνει η αβεβαιότητα και ενισχύεται η ανασφάλεια. Οι πωλήσεις στα καταστήματα τους τελεταίους μήνες έχουν μειωθεί και ο δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών έχει περιορισθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Η οικονομική δυσφορία που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την “κακοδιαχείριση” του Brexit δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα, εκτιμά η Vicky Price.

Ο υπουργός των Οικονομικών ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός παροχών του περασμένου φθινοπώρου που αύξησε το όριο του μη φορολογημένου μέρους του εισοδήματος στις £ 11.850 τον χρόνο , από £11.500 που ήταν για το οικονομικό έτος 2017-2018, η διατήρηση της κατώτατης φορολογίας στο επίπεδο του 20% για τα εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις £34.501 τον χρόνο καθώς και η βελτίωση των κινήτρων για τις επενδύσεις θα συμβάλλουν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, δεν θα πρέπει να αναμένουμε το 2019 η ανάπτυξη να κινηθεί πάνω από το 1,6% .

Το 2018 ήταν 1,3% και στην πραγματικότητα η μικρή αυτή βελτίωση το 2019 θα είναι δυνατή μόνο αν ανακάμψει η εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας και των κατανωλώτών, καταλήγει η Vicky Price.

Βύρων Καρύδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα