Search

Χοιρινό στο φούρνο το Πρωτοχρονιάτικο

1799

Tο χοιρινό στο φούρνο «στολισμένο» με όλα αυτά τα υλικά που περιγράφω πιο κάτω, το φτιάχνω και το ψήνω όλη την νύχτα ώστε το πρωί να το βρω έτοιμο χωρίς κούραση για το μεσημεριανό γεύμα.

Τι θα χρειαστούμε…
Αγοράζουμε χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, αφού το πλύνω, το βάζω μέσα στο ταψί, το πήλινο, η στην γάστρα, ότι έχετε, εγώ το βάζω σε μια γάστρα και το λούζω με κόκκινο κρασί, μυρωδικά, δενδρολίβανο, δάφνη και πιπέρια κόκκους, εγώ έχω κόκκινο από την Κρήτη, εσείς και άσπρο να έχετε το ίδιο κάνει, απλά αλλάζει λίγο το χρώμα στο κρέας, με το κόκκινο ροδίζει, με το άσπρο όχι, η γεύση όμως είναι υπέροχη και με τα δυο.

Θα χρειαστούμε επίσης κυδώνια, κάστανα, πορτοκάλια, πατάτες, κόκκινη κολοκύθα, μήλα φιρίκια, λίγα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, αλατοπίπερο, κρασί που είπαμε πιο πάνω και πολύ λίγο λάδι.

Τις ποσότητες τις κανονίζετε εσείς ανάλογα με τα άτομα που είστε.

Το βράδυ, αφού έχει μαριναριστεί το κρέας όλη τη μέρα, σουρώνουμε την μαρινάδα και την κρατάμε, τα υπόλοιπα τα πετάμε εκτός από το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνω, προτιμώ το χοντροκομμένο πιπέρι και μάλιστα να είναι τρία είδη, πράσινο, μαύρο και κόκκινο.

Καθαρίζουμε όλα τα υλικά μας, τα κυδώνια όπως τα μήλα, τις πατάτες χοντροκομμένες, την κίτρινη κολοκύθα σε κομμάτια όπως της πατάτας, τα μήλα, τα καθαρισμένα κάστανα που έχετε μισοβράσει, εκτός αν τα πάρετε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα για να βγείτε απ τον μπελά.

Στύβω μερικά πορτοκάλια και γεμίζω ένα ποτήρι του νερού, τις κούπες που περισσεύουν από το στύψιμο τις κόβω στα δυο και τις στριμώχνω μέσα στο κρέας, ρίχνω λοιπόν τον χυμό, άλλο τόσο νερό, μισό ποτήρι λάδι, και στολίζω πάνω πάνω με το δεντρολίβανο που κρατήσαμε.

Τα υλικά μας από κάτω, το κρέας από πάνω να τα σκεπάζει για να μαλακώσουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.

Το ψήσιμο είναι όπως και της γαλοπούλας, ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία όλη την νύχτα, αυτός ο τρόπος είναι καλύτερος και ξεκούραστος.

Όπως λοιπόν έχουμε το φαγητό μας στο ταψί με όλα του τα υλικά έτοιμο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο στους 140 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί όλη την νύχτα, αν έχουμε γάστρα με καπάκι, το βάζουμε πάνω από το αλουμινόχαρτο, γιατί έτσι κλείνουμε μέσα όλα τα αρώματα και δεν έχουμε διαρροές.

Εσείς δηλαδή κοιμάστε και το φαγητό σας ψήνεται υπέροχα… άσε που μοσχοβολάει το σπίτι και σας γαργαλάει την μύτη την ώρα του ύπνου.

Το πρωί που θα ξυπνήσουμε ανοίγουμε τον φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήσουμε λίγο ακόμα για πάρει και το χρώμα του, να το βρέχετε με τα υγρά του συχνά για να γίνει ωραίο το χρώμα του.

Αυτό ήταν και τελειώσαμε… έχετε μια χαλαρή μέρα κι ένα υπέροχο φαγητό…

Καλή χρονιά!

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *