back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συνεχίζει το shutdown στις ΗΠΑ- Ο Τραμπ επιμένει ότι θέλει ένα “Συμπαγές Τείχος” με το Μεξικό

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε εχτές ότι θέλει ένα «συμπαγές» τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, διαψεύδοντας τον υπό παραίτηση προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι.

Η ιδέα ενός συμπαγούς τείχους «δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, μία ημέρα αφότου ο Κέλι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «εγκατέλειψε» πολύ γρήγορα αυτήν την πρόταση.

Ο Τραμπ αρνείται να επικυρώσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αν δεν συμπεριληφθεί σ’ αυτό το ποσό των 5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους, κάτι που αρνούνται οι Δημοκρατικοί, αντιπροτείνοντας να χρηματοδοτήσουν με το ποσό του 1 δισ. άλλα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, όπως την τοποθέτηση αισθητήρων και καμερών.

Η αντιπαράθεση αυτή οδήγησε στη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από τις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα η προεκλογική υπόσχεσή τους. Ένα τείχος είναι αποτελεσματικό «σχεδόν 100%, εφόσον χτιστεί σωστά» διαβεβαίωσε. Οι Δημοκρατικοί «λένε ότι είναι παλιά τεχνολογία, όμως εξίσου παλιά τεχνολογία είναι και ο τροχός», πρόσθεσε.

Αυτό το «κλείσιμο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι το τρίτο για φέτος, μετά από εκείνο του Ιανουαρίου (τρεις ημέρες) και του Φεβρουαρίου (μερικές ώρες). Το προηγούμενο, τον Οκτώβριο του 2013, κράτησε 16 ημέρες. Το ρεκόρ των 21 ημερών ανάγεται στο 1995-96.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι βρίσκονται από τις 22 Δεκεμβρίου σε επιβεβλημένη ανεργία, χωρίς μισθό, ανάμεσά τους και οι 21.000 εργαζόμενοι των Υπηρεσιών των Εθνικών Πάρκων NPS, υπεύθυνοι για εκατοντάδες τόπους σε ολόκληρη την χώρα, εθνικά πάρκα, μνημεία, ιστορικές τοποθεσίες, ακόμη και ο Λευκός Οίκος.

Το NPS ανακοίνωσε χτες ότι «δεν θα διασφαλίσει την λειτουργία των πάρκων κατά την διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τους επισκέπτες», περιλαμβανομένων των τουαλετών, της αποκομιδής των απορριμμάτων, της συντήρησης των δρόμων και των εγκαταστάσεων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα