back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Καλλιάνος: Σφοδρή κακοκαιρία – Πού θα χτυπήσει η «Σοφία»

Διαβάστε επίσης

Με ένα νέο έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Για σφοδρή κακοκαιρία κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιδείνωση από απόψε το βράδυ από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες -κυρίως- περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Αναλυτικότερα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Δυτικής Στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.

Από το πρωί της Πέμπτης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας, που κατά τόπους στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι πυκνές.

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ. Γρήγορα στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων, με την ίδια ένταση. Τη νύχτα αναμένεται μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πτώση από τα βόρεια, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ. Το βράδυ όμως στα βόρεια, θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη:

Στην Αττική, τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά, ημιορεινά και πιθανώς το βράδυ στα βόρεια προάστια, άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 με σταδιακή στροφή σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, χιονόνερο ή χιόνι κατά περιόδους και το θερμόμετρο από 0 έως 5 βαθμούς.που βαθμιαία θα ενταθούν, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς με ενταση 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Η θερμοκρασία από μείον 5 έως 7 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ενταση 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 και τη νύχτα στο Θρακικό 9 μποφόρ.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά, τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και σε ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία από μείον 3 έως 11 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και βόρεια ημιορεινά. Ο υδράργυρος από μείον 1 έως 12 βαθμούς.

Στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, τοπικές βροχές ή καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και βαθμιαία δυτικοί με ένταση 6 με 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο από 8 έως 17 βαθμούς.

Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, σποραδικές βροχές ή καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και σταδιακά βόρειες διευθύνσεις με ένταση 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία έως 14 βαθμούς.

Τα προβλήματα που προκάλεσε ο «Ραφαήλ»

Η κακοκαιρία, πάντως, έχει ξεκινήσει από χθες σε πολλές περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικά παράδειγμα τη Στερεά Ελλάδα, όπου στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Ευρυτανία και στην Φωκίδα, το χιόνι ξεπερνάει το ένα μέτρο.

Την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιος Καρακάντζας.

«Το τελευταίο κύμα που έπληξε τη Στερεά, δημιούργησε προβλήματα στην ορεινή ζώνη, κυρίως, των διαμερισμάτων που είναι στον «αυχένα» των Βαρδουσίων, διότι εκεί έπεσε το υψηλότερο πάχος χιονιού» τόνισε.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως αναμένεται, από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, το χιόνι να φτάσει μέχρι τις εκβολές του Μαλιακού.

“Σοφία”: Χιόνια από τη Στερεά μέχρι τη Μακεδονία, ψύχος στην Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, προανήγγειλε σφοδρή κακοκαιρία ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και στη Θράκη, ενώ ενδεχομένως αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή να χιονίσει και σε περιοχές πάνω από τα βόρεια προάστια.

“Σήμερα το βράδυ αργά προς τα μεσάνυχτα φαίνεται ότι πολύ ψυχρές εναέριες μάζες θα εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο και θα επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια τμήματα, και φαίνεται ότι θα το γυρίσει σε χιόνι σήμερα και λίγο πριν ή και λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης», ανέφερε ο κ. Καλλιάνος.

Όπως είπε, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα βόρεια και στα ηπειρωτικά και μέχρι αύριο Πέμπτη το βράδυ θα χιονίζει στις περισσότερες βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας μέχρι την Μακεδονία και τη Θράκη.

“Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει στους 9 με 10 βαθμούς αργά το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες και αργά το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία θα φτάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου με βροχοπτώσεις κατά περιόδους.

Ενδεχομένως πάνω από τα βόρεια προάστια να το γυρίσει σε χιόνι, ενώ την Παρασκευή το ξημέρωμα, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει και στους 2 βαθμούς Κελσίου”, κατέληξε.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου, προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, όπου τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Επίσης, είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ από τα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα, από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ, ωστόσο στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός έως και τη Δευτέρα 07 Ιανουαρίου

Το Σάββατο, 05 Ιανουαρίου, στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές συννεφιά με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία, από το βράδυ, στα ηπειρωτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο παγετός στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Την Κυριακή, 06 Ιανουαρίου, των Θεοφανείων, στα κεντρικά και νότια προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο, ως προς τις μέγιστες τιμές της, όμως παγετός -κατά τόπους ισχυρός- θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και τα βόρεια.

Τη Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου, λίγες νεφώσεις, που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αρχικά της δυτικής και βόρειας και βαθμιαία της υπόλοιπης χώρας.

Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και τα βόρεια.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στη βόρεια Αθήνα

Οι δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετό και θυελλώδεις ανέμους, απασχόλησαν το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών (ΠΕΒΤΑ) που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και σε διαρκή – ανοικτή επικοινωνία με όλους τους φορείς ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τον ερχομό του ψυχρού κύματος» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος.

Συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι. Ειδικά διαμορφωμένος θερμαινόμενος χώρος είναι ήδη διαθέσιμος, επί της οδού Σοφοκλέους 66.

Για τη συνδρομή και αναφορές πολιτών για έκτακτα περιστατικά θα λειτουργούν όλο το 24ωρο οι τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 – 210 5246516, καθώς και ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής είναι αναρτημένοι οι θερμαινόμενοι χώροι φιλοξενίας και προστασίας των πολιτών, όπως αυτοί έχουν κοινοποιηθεί από όλους τους δήμους.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα