back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κλειστό τουλάχιστον μέχρι τις 3 Ιανουαρίου το ΚΘΒΕ

Διαβάστε επίσης

Η ματαίωση όλων των παραστάσεων στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, είναι το αποτέλεσμα των στάσεων εργασίας, που κήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών μέχρι και την Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου.

Για απώλειες της τάξης των 100.000 ευρώ, λόγω των στάσεων που έχουν ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα, έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου, Γιάννης Αναστασάκης εξηγώντας ότι πρόκειται για απόφαση των ηθοποιών του θεάτρου και του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.

Γ. Αναστασάκης

Το μήλο της έριδος, είναι το 10% της παρακράτησης, που υπάρχει στους μισθούς των ηθοποιών, από το 2010, τονίζει ο κύριος Αναστασάκης προσθέτοντας ότι «το 2017 οι ηθοποιοί έκαναν μια αγωγή απέναντι στο θέατρο ζητώντας αναδρομικά αυτό το 10%, θεωρώντας ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός. Άρα στη νέα συλλογική σύμβαση, που πρέπει να υπογράψουμε τώρα, πρέπει να γραφτεί ότι ως τώρα αυτή η παρακράτηση γίνεται, γιατί αφού εκκρεμεί δικαστική απόφαση, δεν μπορούμε εμείς να τη διαγράψουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, και εγώ και ο πρόεδρος, μας είπαν οι δικηγόροι μας ότι θα κινδυνέψουμε να κατηγορηθούμε για απιστία και για παράβαση καθήκοντος. Το ΣΕΗ ήταν ανυποχώρητο σε αυτό, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να βάλουμε έναν μνημονιακό νόμο στη νέα συλλογική σύμβαση. Για μας δεν τίθεται θέμα μνημονιακού ή όχι νόμου, ισχύει, τον ακολουθεί και το Εθνικό Θέατρο».

«Ως τώρα έχουμε προτείνει τρεις διαφορετικές φράσεις και από τη μεριά του ΣΕΗ υπάρχει ανυποχώρητη στάση να μην μπει τίποτα», κατέληξε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Ν. Ανθοπούλου

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΕΗ, Νεφέλη Ανθοπούλου διευκρίνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ότι «Δεν έχει διωχθεί κανείς από το 2008, που υπογράφεται αυτή τη σύμβαση».

Όσον αφορά τη δίωξη που φοβούνται τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, τόνισε ότι «Το υπουργείο εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν κινδυνεύουν από καμία δίωξη, ενώ για το Εθνικό Θέατρο η Πρόεδρος του ΣΕΗ ανέφερε ότι «οι συμβάσεις δεν είναι οι ίδιες με το Εθνικό, υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές».

«Και οι δικοί μας οι δικηγόροι λένε μη τυχόν και βάλετε το μνημονιακό νόμο μέσα στη σύμβασή σας. Νομίζω ότι πρόκειται για έναν υπερβολικό φόβο από τη μεριά της διεύθυνσης, διοίκησης του ΚΘΒΕ. Από τη μεριά μας είμαστε στη μέση μιας διεκδίκησης, που δεν είναι σωστό να τη δυναμιτίσουμε. Κάνουμε τόσους αγώνες και τρεις μήνες τώρα, η διεύθυνση και η διοίκηση του ΚΘΒΕ μας εμπαίζει και καθυστερεί. Τώρα, που πήρε δημοσιότητα το θέμα βγαίνει και δηλώνει ποιο είναι το πρόβλημά της» είπε η κυρία Ανθοπούλου.

Την Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, στη γενική συνέλευση των ηθοποιών, στη Θεσσαλονίκη θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα