back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα επόμενα βήματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Το νέο έτος θα ξεκινήσει με εντατικές διαβουλεύσεις και πολιτικές εξελίξεις γύρω από τη “Συμφωνία των Πρεσπών”. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 9 Ιανουαρίου και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί με ψηφοφορία που απαιτεί τουλάχιστον τα 2/3 του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ δηλαδή 80 βουλευτές από τους συνολικά 120.
Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι θα πρέπει αμέσως μετά θα πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Διπλωματικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι οι προβλέψεις της Συμφωνίας επιτρέπουν στην ελληνική πλευρά να φέρει το κείμενο της Συμφωνίας “σε εύλογο χρονικό διάστημα” στο κοινοβούλιο.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν τις τροποποιήσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί από τις αρμόδιες επιτροπές της βουλής της ΠΓΔΜ “ικανοποιητικές” και για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και εντός του Ιανουαρίου.
Ο χρόνος επιλογής της κατάθεσης του κειμένου της Συμφωνίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη στάση που θα κρατήσει ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, καθώς έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει αν η αποχώρηση του θα γίνει πριν ή μετά την κατάθεση της Συμφωνίας στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα γύρω στις 10 Ιανουαρίου. Η είδηση της επίσκεψης της έχει διαρρεύσει από ελληνικα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν έχει διαψευστεί από το Βερολίνο.
Ο βασικός σκοπός της είναι να στείλει μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πηγες, όμως είναι κάτι παραπάνω απο βέβαιο ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει τόσο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη η κυρία Μέρκελ θα συζητήσει για τη “Συμφωνία των Πρεσπών” και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό.
Στο μεταξύ, η ΝΔ έχει εσχάτως αναδείξει το θέμα της κύρωσης του Πρωτοκόλλου Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κυρώσει το Πρωτόκολλο Ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η ιδέα που διακινείται από ορισμένες πλευρές ότι η ελληνική Βουλή θα μπορούσε σχεδόν ταυτόχρονα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ενταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι ανεδαφική. Αυτό μετέφερε άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση του πρόσφατα με υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Μόλις η συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρωθεί στη Βουλή της πΓΔΜ, τότε η σκυτάλη θα περάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η συμφωνία κυρωθεί, μόνο τότε η Αθήνα θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και θα μπορεί να υπογραφεί το Πρωτόκολλο Ενταξης.
Ταυτόχρονα τα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσουν τους συμμάχους ότι αλλάζει η ονομασία και γίνεται πλέον «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Αμέσως μετά θα πρέπει να συγκληθεί συνεδρίαση ακόμα και σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, ώστε να εγκριθεί το Πρωτόκολλο Ενταξης με τη νέα ονομασία. Το εν λόγω κείμενο θα έλθει μετά στη Βουλή των Ελλήνων με χωριστή διαδικασία.
Στο Αρθρο 2 (4) της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποπαράγραφος β, σημείο (ii) αναφέρεται ότι «η εν λόγω κυρωτική διαδικασία (του Πρωτοκόλλου Ενταξης) θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας».
Η επίμαχη φράση “μαζί” είναι που έχει προκαλέσει σύγχυση σε αναλυτές και στη ΝΔ καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αφήνοντας το Πρωτόκολλο Ένταξης για την επόμενη κυβέρνηση και αντίστοιχα, βουλή.
Διπλωματικές πηγές παραδέχονται ότι η επίμαχη φράση του Άρθρου 2 (4) σημείου (ii) είναι λιγάκι ασαφής, όμως σε κάθε περίπτωση η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου Ένταξης θα πρέπει να γίνει “σε εύλογο χρονικό διάστημα”.
Να σημειωθεί δε πως κυρωτική διαδικασία και η συνακόλουθη έκδοση του νόμου γίνεται κατόπιν σχετικής υπογραφής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αλεξάνδρα Βουδούρη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα