back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα σχέδια Μπολσονάρο για τη Βραζιλία

Διαβάστε επίσης

Υστερα από μία εντυπωσιακή τελετή, ο ακροδεξιός Ζαϊρ Μπολσονάρο ορκίστηκε χτες πρόεδρος της Βραζιλίας.
Ο πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Στις προθέσεις του Μπολσονάρο είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μια ένδειξη αυτής της «διπλωματικής στροφής» είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χτες σε ανάρτησή του στο Twitter, ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο. “Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας”, έγραψε ο Τραμπ απευθυνόμενος στον 63χρονο πρώην γερουσιαστή και στρατιωτικό ο οποίος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να ακολουθήσει πολιτική παρόμοια με του Ρεπουμπλικανού προέδρου σε ό,τι αφορά το κλίμα ή το Μεσανατολικό.

Το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησής του είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού – οι περισσότεροι μάλιστα ήταν συμφοιτητές του στη στρατιωτική ακαδημία της Βραζιλίας και είχαν στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του 1964-85.

Στην ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας, ο Μπολσονάρο κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να τον βοηθήσουν για «να απελευθερώσει οριστικά» τη Βραζιλία «από τον ζυγό της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής δουλείας».
Υποσχέθηκε επίσης ότι, στον οικονομικό τομέα, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει τις ξένες αγορές για τη Βραζιλία.
Ο Μπολσονάρο είπε ότι η εκλογή του στην προεδρία, τον περασμένο Οκτώβριο, «απελευθέρωσε τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα».

Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητές του, παραδέχτηκε ότι σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνησή του θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέματα της οικονομίας. Για την εγκληματικότητα, είπε ότι θα τερματίσει «τις πολιτικές που προστατεύουν τους εγκληματίες και αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αστυνομικούς», δεσμευόμενος ότι «θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα».

«Έχουμε να ανοικοδομήσουμε ένα μεγάλο έθνος», τόνισε, υποσχόμενος ότι θα ζητά συνεχώς από τον Θεό να τον καθοδηγεί στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας.

Με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας ο Μπολσονάρο σχεδιάζει να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων πέραν των σημερινών εξαιρέσεων αλλά και να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία.

Έχει επίσης πει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μια δέσμευση που τρομάζει τους περιβαλλοντολόγους, όπως και τα σχέδιά του να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αμαζόνιο ή να εγκρίνει εξορύξεις στα εδάφη των ιθαγενών, των τελευταίων “φυλάκων” του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου.

Νωρίτερα, στην ομιλία του προς βουλευτές και γερουσιαστές, ο Μπολσονάρου τους ζήτησε να τον βοηθήσουν «για να απελευθερώσει οριστικά το έθνος από τον ζυγό της διαφθοράς, του εγκλήματος, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής υποταγής»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα