back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θοδ.Μαντάς: “Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει οποιονδήποτε υπό προστασίαν μάρτυρα. Ομως, ακόμη και εάν έχει εκπέσει αυτή η ιδιότητα, εφόσον υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας έστω και για μίαν ημέρα, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του, σε μεταγενέστερο χρόνο”

Διαβάστε επίσης

Εχει πληγεί ο πυρήνας της θεσμικής προστασίας του μάρτυρα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει οποιονδήποτε υπό προστασίαν μάρτυρα. Ομως, ακόμη και εάν έχει εκπέσει αυτή η ιδιότητα, εφόσον υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας έστω και για μία μόνον ημέρα, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του, σε μεταγενέστερο χρόνο ” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Αρη Τόλιο, ο συνήγορος του εκ των προστατευομένων μαρτύρων της Νοvartis,  Θοδωρής Μαντάς.

 

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟVΑRΤΙΣ, TON OΠΟΙΟ ΦΑΙΝETAI NA ΓΝΩΡΙΖΕ, ΩΣ ΜΗ ΟΦΕΙΛΕ

Οπως τόνισε ο κ Μαντάς: “Κατά την κείμενη νομοθεσία και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει οποιονδήποτε μάρτυρα υπό προστασία. Ομως, ακόμη και εάν κάποιος έπαψε να έχει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, εφόσον υπήρξε έστω και για μία μόνον ημέρα, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του σε χρόνο μεταγενέστερο. Είναι η βασική ασφαλιστική δικλείδα που προσφέρει η Πολιτεία ως έννομη προστασία στον εν λόγω μάρτυρα”

Προανήγγειλε μάλιστα προσφυγή του πελάτη του στη δικαιοσύνη ,ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε σύλληψη, αλλά παρεμπόδιση της επιβίβασης του στο αεροσκάφος, με επίκληση προσχηματικής δικαιολογίας, για μια καθόλα νόμιμη, όπως ισχυρίστηκε, μετάβαση του εντολέα του στο εξωτερικό, οικογενειακώς.

Δεν υπάρχει τίποτε- νομικά ή ουσιαστικά- που να μην επιτρέπει τη συγκεκριμένη μετάβαση. Ο πελάτης μου αφού παρέμεινε επί 6 ώρες στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, ενημερώθηκε ότι έχει απολέσει -κατά παγκόσμια πρωτοτυπία- την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και έχει καταστεί βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της Νοvartis, χωρίς βεβαίως να προηγηθούν οι αρμόζουσες νομικές διαδικασίες είπε ο κ Μαντάς .

Καταφατικά απάντησε ο κ Μαντάς σε ερώτημα για το εάν θα ζητηθούν εξηγήσεις ώστε να γίνει γνωστό ποιος ζήτησε την απαγόρευση εξόδου του μάρτυρα από τη χώρα “Ηδη προσβάλλεται η εγκυρότητα της πράξης και της διαδικασίας που τηρήθηκαν, με στόχο την ανατροπή τους ”ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρης Τόλιος: Πάντως, ως μη προστατευόμενος πλέον ο μάρτυρας είναι και ευάλωτος σε εκβιαστικά διλήμματα για να δώσει ενδεχομένως και ονόματα υπουργών. Φοβάστε κάτι τέτοιο;

Θοδ. Μαντάς: “Την απάντηση οφείλει να δώσει η εισαγγελική αρχή. Πέραν όμως του ότι είναι ευάλωτος και εκτεθειμένος στις δικαστικές εξελίξεις, είναι σε πολύ δύσκολη θέση έναντι και των άλλων συγκατηγορουμένων του πλέον, με βάση στοιχεία και περιεχόμενο δικών του καταθέσεων. Εχει πληγεί ο πυρήνας της θεσμικής προστασίας του εν λόγω μάρτυρα” κατέληξε ο κ Μαντάς.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα