back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2019: η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Σε κρίσιμη χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται το 2019. Τα δύο καθοριστικά γεγονότα, φυσικά, δεν είναι άλλα από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας και τις Ευρωεκλογές.  

Το Brexit 

Το Brexit συμβολικά αλλά και πρακτικά αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντί να διευρύνεται συρρικνώνεται, ενώ, παράλληλα, δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τερίζα Μέι και της δυσκολίας εξεύρεσης κοινού τόπου με τις Βρυξέλλες σε ακανθώδη ζητήματα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τελικά ποια θα είναι η έκβαση, σε πρώτη φάση, για το Λονδίνο, και σε δεύτερη, για τους εναπομείναντες 27, την 30η Μαρτίου, την επομένη της αποχώρησης.

Οι Ευρωεκλογές 

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν 23-26 Μαΐου (στην χώρα μας στις 26), κατά πολλούς, είναι εκείνες που θα καθορίσουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη στο εξής. Χωρίς φυσικά να μειώνεται η βαρύτητα των εθνικών πολιτικών των κρατών-μελών, είναι εμφανής πλέον ο φόβος για στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την άκρα δεξιά και αποδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Βέμπερ: εθνικός εγωισμός ή συνεργασία;

Αυτή ακριβώς την ανησυχία εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), o Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι οι φετινές Ευρωεκλογές αποτελούν “επιλογή κατεύθυνσης”. Μέσω αυτών θα καθοριστεί εάν οι εθνικιστές, οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές θα έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το δίλημμα είναι ένα: εθνικός εγωισμός ή συνεργασία; 

Μέρκελ και Μακρόν vs ευρωσκεπτικιστών 

Σε εθνικό επίπεδο ενδυναμώνονται τα εθνικιστικά κόμματα –Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία. Στην Γερμανία και τη Γαλλία έχουν καθιερωθεί τα ακροδεξιά κόμματα, με τους Μέρκελ και Μακρόν να επωμίζονται, επί της ουσίας, όλο το βάρος της διατήρησης του δημοκρατικού ισοζυγίου και την αυστριακή κυβέρνηση να παλινδρομεί κάπου ανάμεσα.

Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ της, έπειτα από την αντικατάστασή της στην ηγεσία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, παραμένοντας στην καγκελαρία και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην διακυβέρνηση της χώρας μέσω της ομαλοποίησης της λειτουργίας του μεγάλου συνασπισμού, αν και η χημεία των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει δύσκολη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του, με φόντο της εσωτερικές αναταράξεις στη Γαλλία. Το 2019 θα πρέπει πρωτίστως να λύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα της Γαλλίας, γεγονός που σημαίνει ότι το όραμά του για την επανεκκίνηση της Ευρώπης ίσως μπει σε αναμονή.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα