back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα της Μάγχης

Διαβάστε επίσης

Δύο άνδρες συνελήφθησαν εχτές με την υποψία ότι οργάνωναν παράνομη διακίνηση μεταναστών στο στενό της Μάγχης, ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Εγκλημάτων (NCA).
Πρόκειται για έναν 33χρονο Ιρανό και έναν 24χρονο Βρετανό που κρατούνται από εχτές στο Μάντσεστερ.

Ο συνολικός αριθμός μεταναστών που έφτασαν στη Βρετανία μέσω της θάλασσας της Μάγχης το Νοέμβριο είναι 239 άτομα, ενώ η γαλλική αστυνομία σταματησε την Πρωτοχρονία 14 μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στη Βρετανία.
Στη Θάλασσα της Μάγχης επιστρέφουν τα δύο περιπολικά σκάφη της βρετανικής ακτοφυλακής που συνέδραμαν τις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αποτροπής διακίνησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, ώστε να συμμετέχουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις στη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.
Η απόφαση του αρμόδιου Yπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σατζίντ Τζαβίντ, ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς την περίοδο των εορτών ο ίδιος κήρυξε «σοβαρό περιστατικό» την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τις νότιες ακτές της χώρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζαβίντ το μεσημέρι της Τετάρτης από το Ντόβερ, κατά το 2018 το στενό της Μάγχης διέσχισαν παρατύπως και με τρόπο επικίνδυνο για τη ζωή τους 539 άνθρωποι, με το 80% αυτών να επιχειρούν το παράτολμο ταξίδι το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι αυξημένες διελεύσεις από τη Μάγχη έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Βρετανία. Μερίδα πολιτικών και σχολιαστών απαίτησε αυστηρότερους ελέγχους από τις γαλλικές αρχές και δυναμικότερη δράση από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ άλλοι επισήμαναν ότι οι αριθμοί ωχριούν σε σύγκριση με αντίστοιχα περιστατικά σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Ο κ. Τζαβίντ είπε επίσης ότι σχεδόν όλοι όσοι κατάφεραν να φτάσουν με αυτόν τον τρόπο στο βρετανικό έδαφος ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ο Yπουργός πάντως αμφισβήτησε το κατά πόσο όλοι τους είναι γνήσιοι πρόσφυγες σε αναζήτηση ασύλου. «Πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Αν πραγματικά αναζητάς άσυλο, γιατί δεν το ζήτησες στην πρώτη ασφαλή χώρα που έφτασες;», διερωτήθηκε ο Σατζίντ Τζαβίντ. Έστειλε επίσης την προειδοποίηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ανεπιτυχής η αίτηση ασύλου αυτών των ανθρώπων, ώστε να αποτραπούν άλλοι από το να αποτολμήσουν τον διάπλου της Μάγχης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα