back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Άγκυρα στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Διαβάστε επίσης

Οι τουρκικές αρχές σήμερα το πρωί εξέδωσαν NAVTEX 0017/19 και ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και τα συνοδευτικά πλοιάρια M/V TANUX-1 και R/V Apollo Moon από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου.

Η περιοχή που δέσμευσαν οι τουρκικές αρχές για την διεξαγωγή ερευνών είναι μεταξύ Κύπρου-Ρόδου και νότια της Κύπρου, περιοχή που καλύπτεται από την κυπριακή ΑΟΖ και περιλαμβάνει και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία, βάσει της γνωστής προσέγγισης, εξαφανίζει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, θεωρώντας, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες, μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους δηλαδή 12 νμ για την Κύπρο και 6 ν.μ για την Ελλάδα.

Πάντως μέχρι τώρα το Barbaros βρίσκεται στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αναμένεται η κίνηση του τούρκικου ερευνητικού πλοίου προς την δεσμευμένη περιοχή, μετά το μεσημέρι και μάλλον θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως και στην πρόσφατη κίνησή του. Οι κινήσεις του Barboaros θα παρακολουθούνται από Φρεγάτα του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού. Η Φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» ήδη βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, η Τουρκία έχει αναγγείλει για σήμερα και αύριο, τη διεξαγωγή στρατιωτικής διμερούς άσκησης με τη συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων, σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, περιοχή όπου η ευθύνη για έκδοση ΝΑVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές.

Εκτιμάται ότι η κίνηση των τούρκικων ερευνητικών και πολεμικών πλοίων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, θα ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα