back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Με ομπρέλες και αφίσες του πρωθυπουργού η συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στο υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Παναττική στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η στάση εργασίας έχει προκηρυχθεί από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Αν και οι συγκεντρωμένοι ήταν λίγοι λόγω βροχής, η ΠΟΕΔΗΝ είχε προνοήσει να δείξει τη διαμαρτυρία της με αφισοκόλληση.

Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ βρήκαν αστυνομικούς παραταγμένους στην είσοδο του υπουργείου και τα ρολά της εισόδου κατεβασμένα, αλλά έκαναν αφισοκόλληση μια αφίσα που απεικονίζει τον πρωθυπουργό ως Άη Βασίλη να μοιράζει απολύσεις επικουρικού προσωπικού!

Κεντρικό αίτημα της κινητοποιήσης είναι «μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, 1.200 επικουρικοί νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό απολύονται έως τον ερχόμενο Μάιο, αν και υπηρετούν και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες πάνω από τέσσερα χρόνια.

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι η προκήρυξη που εκδόθηκε για προσλήψεις, προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας μόνο για το 10% των θέσεων υπηρετούντων. Εν τω μεταξύ, το ΑΣΕΠ ανέστειλε την προκήρυξη και είναι άγνωστο το πότε θα επανεκδοθεί.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, ένταξη στα βαρέα – ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Τι δήλωσε στην ΠΟΕΔΗΝ ο Ανδρέας Ξανθός

Στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με την ειδική μοριοδότηση που έχει προβλεφθεί για το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί ήδη στα δημόσια νοσοκομεία, θα δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να διεκδικήσουν με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/5/2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν  οι διαδικασίες της προκήρυξης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι απαντήσεις δεν ήταν δεσμευτικές και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχισθούν.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα