back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Novartis: Στέλεχος του Μαξίμου είχε προειδοποιήσει τον Γ. Στουρνάρα για απόπειρα ενοχοποίησής του

Διαβάστε επίσης

Ενημερωμένος από το Μέγαρο Μαξίμου για τους σε βάρος του σχεδιασμούς στην υπόθεση Novartis, φέρεται να ήταν εδώ και δύο μήνες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Την πληροφορία αποκαλύπτει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”  και αφορά στην ενημέρωση του κ. Στουρνάρα από τον Δημήτρη Λιάκο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Προ δύο περίπου μηνών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, σε επικοινωνία που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα τον προειδοποίησε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχεδιάζει την ενοχοποίησή του».

Ο κ. Λιάκος φέρεται να μην έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που επιχειρείται η ενοχοποίηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εν τούτοις, οι εξελίξεις καθώς και οι καταγγελίες του καθηγητή Νίκου Μανιαδιάκη, μέχρι πρόσφατα μάρτυρα υπό προστασία για την υπόθεση Novartis, ότι δέχθηκε πιέσεις να κατονομάσει τους Α. Σαμαρά, Α. Γεωργιάδη αλλά και Γ. Στουρνάρα ότι χρηματίστηκαν, δείχνουν να συνδέονται.

Ισχυρίστηκε ότι η δίωξη του είναι πολιτική και ότι οι πράκτορες του FBI τον «ενέπλεξαν» γιατί αρνήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μανιαδάκης, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία για την υπόθεση, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιχείρησε να φύγει από τη χώρα.

Αντίδραση Δ. Λιάκου

«Το σημερινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας εμπεριέχει ευφάνταστα σενάρια και ως εκ τούτου δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η δήλωση του συνηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων του FBI

«Ο κ. Μαναδιάκης μετετράπη από μάρτυρας σε κατηγορούμενο, λόγω του ότι η τακτική που ακολούθησε ήταν εις βάρος του», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων των αμερικανικών Αρχών, Παύλος Σαράκης.

Η επιλογή του διπλού παιχνιδιού ήταν σε βάρος του», είπε, τονίζοντας ότι «προέκυψαν στοιχεία εναντίον του». Χαρακτήρισε τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα ως «ισχυρό παράγοντα που γνώριζε πράγματα για τον κόσμο της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο».

Πολιτικές αντιδράσεις

Ως επιβεβαίωση της θέσης της ΝΔ ότι η υπόθεση Novartis έχει εξελιχθεί σε «φιάσκο», αντιμετωπίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες εξελίξεις μετά και τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης.

Για σοβαρά ερωτήματα, που προκύπτουν από τις δηλώσεις Μανιαδάκη κάνει λόγο η ΝΔ, η οποία μεταξύ άλλων ρωτά, αν «ισχύει η δημόσια καταγγελία του για πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση για πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

«Αν ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Μανιαδάκη μιλάμε για κατάλυση του κράτους» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Νόνη Καραγιάννη η βουλευτής Επικράτειας της ΝΔ, Νική Κεραμέως.

Για τεράστια διαπόμπευση των πολιτικών προσώπων έκανε λόγο ο αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης με δηλώσεις του στην εκπομπή «Καθαρή Έξοδος» και στην Νεκτάριο Νώτη.

Αναφερόμενος στην υπόθεση ο κ. Καραγκούνης είπε χαρακτηριστικά «χαρακτηρίστηκε ένα δήθεν σκάνδαλο. Ως το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης. Δομήθηκε αποκλειστικά και μόνο σε αυτές τις τρεις μαρτυρίες και αποδεικνύεται ότι, η μόνη μαρτυρία μέχρι τώρα είναι φιάσκο και μένει να δούμε ποια είναι η τήρηση όλων των διαδικασιών των δικονομικών».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του κυβερνητικού έργου στον χώρο της Υγείας Σάκης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, άκουσε τον κ. Μανιαδάκη να μιλάει για υπερτιμολογήσεις χωρίς να δίνει στοιχεία.

Όπως είπε «είναι δεδομένο ότι από αυτό ωφελήθηκε η Νovartis», ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλημα στην διαχείριση της υπόθεσης Novartis, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι, «όποιος άλλος ανακατεύεται -ακόμα και να είναι στο δικό μας στρατόπεδο- νομίζω ότι κακώς το κάνει, γιατί έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη θα το ερευνήσει».

ΚΙΝΑΛ: Σκευωρία με πολιτική στόχευση

Για σκευωρία με πολιτική στόχευση, με συμμετοχή δικαστικών και κυβερνητικών παραγόντων, κάνει λόγο σε δήλωση του ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων στην υπόθεση Novartis.

Προστατευόμενοι μάρτυρες μετατρέπονται σε κατηγορούμενους, Υπουργοί απειλούν Δικαστές, Εισαγγελείς εμπλέκονται σε πολιτικούς σχεδιασμούς, αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει: Αυτές είναι πρακτικές που δεν έχουν σχέση με το Κράτος Δικαίου, είναι πρακτικές παραδικαστικού κυκλώματος και παρακράτους που υπονομεύουν τη Δικαιοσύνη, τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Τέλος, ο κ. Παπαθεοδώρου επισημαίνει ότι η αδράνεια του Υπουργού Δικαιοσύνης μπροστά σε αυτή τη θεσμική εκτροπή είναι πλέον ανεπίτρεπτη και δημιουργεί ερωτηματικά. Η χώρα -καταλήγει-πρέπει να βγει άμεσα από το τέλμα και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Ποτάμι: Ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα

Σοκαριστικές χαρακτηριζει το Ποτάμι τις καταγγελίες του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Νοβαρτις.

Όπως επισημαίνει παραπέμπουν στις χειρότερες πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν και να απαντήσουν, προσθέτει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι και καταλήγει: Εαν οι καταγγελίες αληθεύουν τίθεται ευθέως ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα.

ΕΔΕ: Θεσμική εκτροπή η ενέργεια Πολάκη

Εν τω μεταξύ, για απόπειρα παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγορεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Σημειώνεται ότι, ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση στις ανακριτικές αρχές λέγοντας ότι, «αν και ο ίδιος έχει καταθέσει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, προανάκριση και ανάκριση καρκινοβατούν».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγέλων υπογραμμίζει ότι «η ενέργειά του συνιστά θεσμική εκτροπή. Και προσθέτουν ότι ο Πρωθυποουργός θα πρέπει να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του και να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον που πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου».

 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα