back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι Βρετανοί αψηφούν τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Μόνο 85 μέρες απομένουν για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και καθώς η συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες τίθεται εν αμφιβόλω από πολλά μέλη του κοινοβουλίου, οι προοπτικές μιας χαοτικής απόσυρσης της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ αυξάνονται σημαντικά, γράφουν οι Times (01/01/2019).

Ωστόσο οι προειδοποιήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα διαζύγιο με την Ευρώπη χωρίς συμφωνία, όπως αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας που έχει επισημάνει ότι η άνευ συμφωνίας αποχώρηση μπορεί να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία, χειρότερη από την οικονομική κρίση του 2008 , έχουν μέχρι στιγμής μικρή επίδραση στην εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov.

Μολονότι οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν ότι στο σύνολό της η οικονομία είναι μάλλον σε κακή παρά σε καλή κατάσταση και είναι απαισιόδοξοι για τα προσωπικά οικονομικά τους , οι αλλαγές στις διαθέσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2017 είναι μικρές.

Το 13% είναι της γνώμης ότι το 2019 η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί και το 37% ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Το ποσοστό που πιστεύει ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν έχει αυξηθεί το 2018 κατά 3% , από 37% σε 40%, σε σχέση με το 2017, ενώ το 10% στο σχετικό ερώτημα απάντησε – “δεν γνωρίζω”.

Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε να φανεί αισιόδοξη για το μέλλον , προτρέποντας τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία ώστε η Βρετανία – “να αλλάξει σελίδα και να ξεχάσει μια ταραγμένη περίοδο πολιτικής αναστάτωσης”.

Η κ. Μέι υπογράμμισε ότι μολονότι το δημοψήφισμα του 2016 ήταν διχαστικό , το 2019 θα μπορούσε να είναι – “το έτος που θα παραμερίσουμε τις διαφορές μας και μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά”.

Η στωικότητα που δείχνουν οι Βρετανοί μπορεί εν μέρει να ερμηνευτεί από την ασφάλεια που αισθάνονται στον τομέα της απασχόλησης. Περισσότεροι από τρείς στους τέσσερις που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση της YouGov υπογράμμισαν ότι 2019 δεν αναμένουν να χάσουν δουλειά τους και να μείνουν άνεργοι. Το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την έρευνα για το 2017.

Είναι γεγονός ότι στη Βρετανία η απασχόληση κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ ενώ τους πρόσφατους μήνες οι πραγματικοί μισθοί ακολουθούν ανοδική πορεία, έστω και αν η αύξηση αυτή είναι μικρή μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

Μολοντούτο οι περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι σήμερα τα προβλήματα της οικονομίας είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν – περίπου το 41% – ενώ το 18% έχουν αντίθετη γνώμη. Τα ποσοστά αυτά ήταν 36% και 21% αντίστοιχα το 2017. Τον περασμένο Νοέμβριο η Τράπεζα της Αγγλίας σε έκθεση της επεσήμαινε ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του ΑΕΠ κατά 8% και να προκαλέσει ύφεση μεγαλύτερη από αυτή του 2008. Στην χειρότερη περίπτωση , υπογράμμιζε η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας, οι τιμές των σπιτιών είναι πιθανό να μειωθούν κατά 30% και η ανεργία να διπλασιαστεί και να φθάσει στο επίπεδο του 7,5%.

Κατ ίδιαν υπουργοί της κυβέρνησης εκπλήσσονται γιατί το ενδεχόμενο ενός χαοτικού Brexit δεν φαίνεται να ανησυχεί την κοινή γνώμη. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων , από την εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες και τους ζήτησε να κάνουν παραχωρήσεις αναφορικά με τη συμφωνία απόσυρσης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η επόμενη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου πρόκειται να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και όπως σημειώνουν οι Times οι απόψεις των υπουργών διίστανται για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η πλειοψηφία των βουλευτών απορρίψει τη συμφωνία της κ. Μέι για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Σημειώνουμε ότι στην τελευταία σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου πριν τη

διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου λόγω Χριστουγέννων έγινε έντονη συζήτηση για το εάν το διαζύγιο με την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να ήταν μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Επιμέλεια: Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα