back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η προσελήνωση του μη επανδρωμένου ρομποτικού σκάφους της Κίνας Chang’e-4 στη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης είναι ένα από τα βασικά θέματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του διεθνούς Τύπου.

Για Κίνα- Σελήνη:
“Η αποστολή της Κίνας έφθασε στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης” αναφέρει το BBC ενώ το ίδιο θέμα είναι πρώτο σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία. Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της κατόρθωσε να προσεληνωθεί στη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Στις 10:26 ώρα Πεκίνου, το ρομποτικό σκάφος της Chang’e-4 προσεληνώθηκε στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Φέρει διάφορα όργανα ώστε να αναλύσει την άγνωστη γεωλογία καθώς και να πραγματοποιήσει βιολογικά πειράματα. Το σκάφος είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B, με σκοπό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη, περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα του είναι ευρωπαϊκής κατασκευής. Μέχρι σήμερα, όλες οι αμερικανικές και σοβιετικές-ρωσικές αποστολές είχαν γίνει στη “μπροστινή”, φωτεινή πλευρά. Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη “Luna Incognita”, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης. Οι παρατηρήσεις έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες απ’ ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές.
Στις ΗΠΑ:
Ο νεοεκλεγείς  γερουσιαστής (από τη Γιούτα και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης) Μιτ Ρόμνεϊ ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι προειδοποίησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν θα έχει τη στήριξή του στις αμερικανικές εκλογές του 2020. Το άρθρο του Ρόμνεϊ στην Washington Post την Τρίτη που κατηγόρησε τον Τραμπ – ήταν μάλλον μια πράξη μέσω της οποίας διεκδικούσε ηγεμονία πολιτική και ηθική εντός του Συντηρητικού κόμματος. “Αλλά ο Ρόμνεϊ και το άρθρο του μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό ως μια “υπόθεση εργασίας” για τους λόγους που ο Τραμπ έχει γελοιοποιήσει και αψηφήσει πολιτικές προσωπικότητες του Συντηρητικού κόμματος ξανά και ξανά… Οι επικριτές του Τραμπ συνεχώς δείχνουν ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει να επιτίθενται εναντίον των αδυναμιών του παρά να κατανοήσουν τις δικές τους. Και ενώ συγχαίρουν τους εαυτους τους για τις διαφορές που έχουν με τον Τραμπ, εκείνος εκμεταλλεύεται τις ομοιότητες του με εκείνους”.
Χθες δημοσιεύθηκε αρθρο-καταπέλτης εναντίον του Αμερικανού προέδρου από τον Μιτ Ρόμνεϊ, Ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει δημοφιλής μεταξύ της ρεπουμπλικανικής βάσης και κυρίως μεταξύ αυτών που θα επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματος για το 2020, αλλά το πεδίο θα μείνει κενό σε περίπτωση που ο Τραμπ υποχρεωθεί για οποιοδήποτε λόγο να αποσυρθεί. “Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αρθεί στο ύψος του αξιώματός του”, έγραψε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος το 2012 διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών και έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα. “Η χώρα είναι τόσο διχασμένη και οργισμένη, που έχει απόλυτη ανάγκη μια προσωπικότητα με χαρακτήρα προέδρου”, έγραψε ο Ρόμνεϊ στην WP. “Στον τομέα αυτό είναι εξόφθαλμες οι αδυναμίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου”, προσέθεσε.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εκλεγεί στην προεδρία της νέας Βουλής η Νάνσι Πελόσι, με την οποία ο Τραμπ είχε δημόσια αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα. Ο Τραμπ είχε δηλώσει τότε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αν οι Δημοκρατικοί δεν συμφωνήσουν να χρηματοδοτήσουν το τείχος που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό. Χθες, δωδέκατη ημέρα διακοπής χρηματοδότησης, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι αυτή θα συνεχιστεί “όσο χρειαστεί”. Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος, όπως είπε, του απέστειλε ένα “υπέροχο γράμμα”. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή, αλλά δήλωσε ότι ο Κιμ υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, δεν θα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και δεν θα μεταφέρει σε τρίτους πυρηνική τεχνολογία.
Την ίδια ώρα, στην πρώτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου για το 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ Τραμπ αναφέρθηκε στην χαμηλή δημοφιλία που έχει στην Ευρώπη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, χθες, είπε ότι δεν τον απασχολεί καθόλου για τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας ανάμεσα στους Ευρωπαίους λέγοντας ότι είναι δουλειά του να απαιτεί από την Ευρώπη να φέρεται έναντι των ΗΠΑ με πιο δίκαιο τρόπο. “Για τον λόγο αυτό εκλέχθηκα” είπε ο Τραμπ επαναλαμβάνοντας ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ. “Δεν πρέπει να είμαι δημοφιλής στην Ευρώπη. Αν ήμουν, δεν θα έκανα καλά τη δουλειά μου” είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συζήτησε με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Ερνέστο Αραούζο τρόπους επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα, αναφέρει η DW. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αραούζο στην Μπραζίλια, ο Πομπέο είπε ότι οι τρεις αυτές χώρες δεν ασπάζονται τις δημοκρατικές αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία. Στην απάντησή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Πομπέο ότι αναζητεί στήριξη στη Λατινική Αμερική για να επιβάλει αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατηγόρησε από την πλευρά του την αμερικανική κυβέρνηση ότι επιστρέφει στον δρόμο της σύγκρουσης με τη χώρα του.
Στη Βρετανία:
Οι FT αναφέρονται στην τελευταία προσπάθεια της Τερέζα Μέι να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών για τη συμφωνία της με την Ε.Ε για το Brexit deal. Όπως επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ελπίζει να πετύχει πρόοδο με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, να ξεκινήσει συζητήσεις με τους βουλευτές του βορεϊοιρλανδικού,  DUP και μετά ίσως με τους μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Τόρις.
Η Sun αποκαλεί την όλη προσπάθεια της βρετανίδας πρωθυπουργού… ως “εκκλήσεις επαιτείας” και για τον λόγο αυτό απεικονίζει την Μέι ως Όλιβερ Τουίστ να κρατά ένα κύπελλο ως άλλος ζητιάνος.
Οι Times αναφέρουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις προσδοκίες ότι η κα Μέι έχει ήδη κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις.
Στο μεταξύ, ο Guardian αναφέρει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν απορρίπτει εκκλήσεις εντός των Εργατικών για να επιδιώξει δεύτερο δημοψήφισμα.
Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ ανέφερε χθες ότι αυτό που βασικά θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι …περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι η “δικλείδα ασφαλείας” στα ιρλανδικά σύνορα θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο. (Υπενθύμιση: το λεγόμενο backstop αποτελεί τη νομική εγγύηση πως θα αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία). “Δεν ζητάμε κάτι καινούργιο, αλλά ζητάμε από την Ε.Ε να προσδιορίσει τι σημαίνει “προσωρινά μέτρα” ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παγιδευτούμε στην τελωνειακή ένωση για πάντα, κάτι που θα ήταν ενάντια στη θέληση του βρετανικού λαού, δήλωσε στο BBC. Επέμεινε δε πως άκουσε κάποιον στις Βρυξέλλες να αναφέρει ότι το backstop θα ήταν προσωρινό μέτρο και για την περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο.
Το Politico διευκρινίζει πάντως “απαντώντας” στον βρετανό υπουργό Εξωτερικών πως η Ε.Ε σε αρκετές περιπτώσεις έχει ήδη προσδιορίσει τι σημαίνει “προσωρινά μέτρα”. Αν το backstop “τελικά ενεργοποιηθεί, η εφαρμογή αυτή θα είναι προσωρινή εκτός και αν ξεπεραστεί από μια συμφωνία που θα διαβεβαιώνει πώς μπορεί να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα”. Αυτό αναφέρεται ρητά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για το Brexit. Σύμφωνα πάντως με τον Τζέρεμι Χαντ στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων η Τερέζα Μέι είχε επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με το Politico, η βρετανίδα πρωθυπουργός όντως συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ. Η Μέι αναμένεται να μιλήσει στο κοινοβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα διεξαχθεί στις 14 Ιανουαρίου ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά του πάντως ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ζητά από τη Μέι να καθυστερήσει περαιτέρω την ψηφοφορία.
Ένα επίσης ενδιαφέρον θέμα αναδεικνύει το Politico. Οι Βρετανοί Εβραίοι αναζητούν στη Γερμανία “μια πολιτική ασφάλειας” για το Brexit. Εκατοντάδες απόγονοι Εβραίων προσφύγων στη Βρετανία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν γερμανική υπηκοότητα ώστε να παραμείνουν ευρωπαίοι πολίτες, μετά το Brexit.
Τον βρετανικό Τύπο σήμερα απασχολεί μια πληροφορία που θέλει τον υπουργό Εσωτερικών να έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να βοηθήσει στη διαχείριση του ολοένα αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν το στενό της Μάγχης για να φθάσουν στη Βρετανία.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ποιός θα πληρώσει για ένα πλοίο του βασιλικού ναυτικού που θα πρέπει να περιπολεί στο στενό της Μάγχης αναζητώντας πλοία με μετανάστες.
Η  Daily Mail αναφέρει πως αν τελικά ενα πλοίο του ναυτικού βρεθεί στο στενό της Μάγχης θα αποτελέσει στροφή 180 μοιρών για τον Τζαβίντ, που αρχικά είχε αρνηθεί οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια.
Στο μεταξύ η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να αμφισβητήσει το εάν οι μετανάστες είναι όντως πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο έχει προκαλέσει διχασμό στις εφημερίδες.
Η Daily Express εκτιμά ότι ο υπουργός Εσωτερικών ήταν “απολύτως δικαιολογημένος” όπως το ίδιο πιστεύει και η Sun που επικρίνει τους αριστερούς που θέλουν να βοηθήσουν τους παράνομους μετανάστες.
Η Daily Mirror ωστόσο αναφέρει ότι ο Τζαβίντ δεν είχε καμία απόδειξη για να στηρίξει αυτή την άπολψη και πως τα σχόλια του δείχνουν ότι αυτό που βασικά τον ενδιαφέρει είναι η φιλοδοξία του να ηγηθεί του κόμματος του. Από την πλευρά του ο Guardian αποκαλύπτει ότι οι μετανάστες είναι Ιρανοί – μια εθνικότητα που έχει τις πιο πολλές αιτήσεις για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τρία χρόνια, αρκετές εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί.
Στη Γερμανία:
“Τι σημαίνει να είσαι συντηρητικός;” αναρωτιέται το Politico. Πέρυσι η συζήτηση εντός του γερμανικού μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν για το εάν το CDU ή και το CSU θα έπρεπε να πάρουν μια πιο δεξιά στροφή, κάτι που τελικά αποδείχθηκε και εξοντωτικό και μοιραίο (αν κρίνει κανείς από τα ποσοστά δημοφιλίας). Η συζήτηση τελικά έληξηε με τον Χορστ Ζεεχόφερ να ανακοινώνει την επικείμενη παραίτησή του από το CSU με τον Μάρκους Ζούντερ να φαίνεται πως θα γίνει ο διάδοχος του. Πρόκειται για έναν μετριοπαθή, κεντρώο ηγέτη ενώ την ίδια στιγμή, η Αννεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπαουερ είναι ήδη ηγέτης του CDU. Όμως ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ ο επικεφαλής του CSU στη Μπούντεσταγκ, προειδοποίησε για “καταστροφικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος” (επί της ουσίας ο Ντόμπριντ αναβάθμισε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία συνδέοντας την με τους Πράσινους). Και οι δύο πλευρές του φάσματος, έγραψε σε άρθρο του στη Welt, απολαμβάνουν την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και σύμφωνα με τη δική του ανάλυση, επί της ουσίας “απαντούν” στην ανησυχία των Γερμανών. Ο Ντόμπριντ μίλησε και για το πολιτικό κέντρο… αναφερόμενος στο “αποκαλούμενο ως κέντρο” και παρότρυνε το κόμμα του να κάνει μια πιο ξεκάθαρη δεξιά στροφή. Αυτό όμως θα βοηθήσει το κόμμα του να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που επιλέγουν πλέον τους Πράσινους; Αυτό παραμένει το βασικό θέμα συζήτησης για το προσεχές μέλλον.
“Συντηρητική επανάσταση ξανά;” Πριν από έναν ακριβώς χρόνο σε ένα άλλο άρθρο στη Welt o Ντόμπριντ έκανε λόγο για “συντηρητική επανάσταση” – ως αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απώλεια δέκα μονάδων του κόμματός του στη Βαυαρία. Είναι σύμπτωση ο χρόνος; Μπα, είναι η στιγμή του χρόνου που οι επικεφαλής του CSU αναζητούν πάντα την πορεία τους για τους επόμενους μηνες. Την ίδια ώρα πάντως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές και αντιπρόεδρος του CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, εκτιμά πως οι συζητήσεις αυτές έχουν να κάνουν με την Ευρώπη. Ο Βέμπερ είναι συντηρητικός αλλά όχι τόσο δεξιός. Από την πλευρά της η Κραμπ – Καρενμπάουερ έδωσε μια πρώτη γεύση για την προεκλογική καμπάνια του κόμματος της ενόψει των ευρωεκλογών. Το κόμμα της Μέρκελ θα πάει στις κάλπες με ένα μη- μήνυμα για τη σημασία του “να πάει η Ευρώπη σωστά”.
Μιλώντας στους FT o συνυποψήφιος της Κραμπ – Καρενμπάουερ για την ηγεσία του CDU, Γενς Σπαν αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν θα διεκδικήσει μια ανώτερη θέση. “Δεν πρέπει να παίζεις με αυτά. Αυτό που χρειάζεται η Γερμανία είναι έναν υγιή πατριωτισμό. Θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτοί που έρχονται στη χώρα μας, αποδέχονται τις αξίες μας. Και θα πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση διεκδικώντας αυτό τον στόχο. Το είδατε με την υποψηφιότητα του Μερτς ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι κάτι λείπει”. “Ύστερα από τόσα χρόνια κυβερνήσεων μεγάλων συνασπισμών ο κόσμος τώρα θέλει μια πιο ξεκάθαρη ταυτότητα από το κόμμα”.
Το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ είναι η ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικώννα εξεταστούν πιο αυστηροί κανόνες για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό Γερμανών από μετανάστες.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα Mannheimer Morgen γράφει: «Ειδικά ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα έπρεπε να ξέρει ότι οι ήδη υπάρχοντες κανονισμοί αρκούν. Απλά πρέπει να εφαρμόζονται στο έπακρο. Και συχνά αυτό είναι μόνο εφικτό όταν βελτιώνεται η συνεργασία με άλλες χώρες – δηλαδή όταν επιτυγχάνονται συμφωνίες επαναπροώθησης. Διότι πολύ συχνά απελάσεις αποτυγχάνουν, επειδή οι χώρες προέλευσης δεν δέχονται πίσω τους πολίτες τους».
Για το ίδιο θέμα η Badische Neueste Nachrichten επισημαίνει: «Η πολιτική πρέπει να δώσει απαντήσεις, για παράδειγμα υπό τη μορφή ξεκάθαρων νόμων, ώστε να μην κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα οι διαμάχες, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Πρέπει να δωθούν απαντήσεις και μόνο για το λόγο ότι οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο – οι στατιστικές των υπηρεσιών το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα – ζουν ειρηνικά στη Γερμανία».
Για Ελλάδα:
Ένα ακόμη αναλυτικό άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt. Υπό τον τίτλο «Στην κόλαση της Μόριας» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου επικρατούν καταστροφικές συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση  δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και η Ευρώπη αδιαφορεί». Περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί ο συντάκτης επισημαίνει: «Νεοαφιχθέντες, που δεν βρίσκουν χώρο στα κοντέινερ του προσφυγικού κέντρου πρέπει να βρουν καταφύγιο έξω από αυτό, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Εκεί στήνουν τις σκηνές τους ή ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες. Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια που βρίσκονται παντού πεταμένα ανάμεσα στις σκηνές. Δίπλα στον φράχτη που περιβάλλει τον καταυλισμό ρέει ένα βρωμερό ρυάκι από ακαθαρσίες. Όταν βρέχει ο καταυλισμός μετατρέπεται σε μια έρημο από λάσπη». Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και σημειώνει ότι: «Διεθνείς Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν δει φίδια και αρουραίους στη Μόρια. ‘Απόνερα και ακαθαρσίες τρέχουν μέσα στον καταυλισμό’ αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Ο Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε «άναυδος και σοκαρισμένος». Η κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο είναι «ό,τι πιο αηδιαστικό και ντροπιαστικό έχω δει». Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ο φόβος για σεξουαλική βία που του μετέφεραν πολλές γυναίκες.Ακόμη και νέοι, υγιείς άνδρες, όπως τρεις Σύροι (σ.σ. που ζουν στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια) φοβούνται. Όταν πέφτει το σκοτάδι έρχονται οι συμμορίες: ‘Ναρκωτικά, πορνεία, βιασμοί, ληστείες – εδώ ισχύει μόνο ο νόμος της βίας’ λέει ο Μαλέκ. […] Η πολιτική την οποία υποστηρίζει η ΕΕ και η οποία προβλέπει να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στα νησιά μέχρι να αποφασιστεί για την αίτησή τους, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε υπαίθρια φυλακή, αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch.  Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ: ‘Οι απεχθείς συνθήκες συνιστούν ντροπή για όλη την Ευρώπη’. Αλλά η Ευρώπη αδιαφορεί. Αρκεί να μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα».
Αλεξάνδρα Βουδούρη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα