back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σφοδρές αντιδράσεις για την παραίτηση του προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Διαβάστε επίσης

«Στο κόκκινο» βρίσκεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή την παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθηγητή Κώστα Γραμμένου, ο οποίος διαφωνεί με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση του ιδρύματος με τρία ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για το «νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ίδρυση ενός πανεπιστημίου που υπάρχει ήδη» και για προεκλογικές εξαγγελίες με ψηφοθηρικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια.

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ

Ο προέδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Θα ήταν ευτύχημα αν η επίσκεψη της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άφηνε πίσω της μόνον τα εγκαίνια των μουσαμάδων του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας, που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008.

Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Ελληνες και ξένους φοιτητές, προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ’ όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: «Απαξιώνεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο»

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι η παραίτηση του Προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην τακτική της απαξίωσης αυτού του Ιδρύματος που ακολούθησαν συστηματικά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου.

«Το δήθεν μεγαλόπνοο σχέδιο τους να ιδρύσουν πάλι το Διεθνές Πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί ήδη εδώ και 15 χρόνια, μέσω της συγχώνευσής του με τα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία αξιολόγηση δομών και προσωπικού, δείχνει άλλη μία φορά την προχειρότητα και την πολιτική εκμετάλλευση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης» τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. και προσθέτει:

«Η πολιτική “της αρπαχτής” και της κάλπικης εξαγγελίας βλάπτει σοβαρά την Παιδεία, πάει τη χώρα πολύ πίσω. Pρέπει να σταματήσει πριν διαλύσει όλες τις προσπάθειες βελτίωσης και εξωστρέφειας που έχουν γίνει στο παρελθόν. Το οφείλουμε στην ελληνική οικογένεια που συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση των παιδιών της και στη νέα γενιά που αγωνίζεται να έχει ένα καλύτερο μέλλον».

Ποτάμι: «Με ψηφοθηρικά κριτήρια η συγχώνευση»

Η συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα 3 Τ.Ε.Ι. της Βορείου Ελλάδος γίνεται προφανώς με ψηφοθηρικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Αυτά προφανώς είδε και ο κ. Γραμμένος, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου και διεθνώς διακεκριμένος ακαδημαϊκός και υπέβαλε την παραίτησή του, μη θέλοντας να λάβει μέρος σε αυτήν την παράσταση».

«Οι διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί της διασποράς (είχε προηγηθεί και ο Στ. Κριμιζής και πολλοί άλλοι από τα Συμβούλια Ιδρύματος) θα ακούνε Ελλάδα και θα λένε “όχι, ευχαριστώ”. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”, αναφέρει το Ποτάμι.

Ν. Κεραμέως στον 9.84: «Θα ισοπεδωθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο»

«Το διεθνές πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας που λειτουργεί αποκλειστικά στα αγγλικά, αποκλειστικά μεταπτυχιακά πραογράμματα» σημείωσε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» και εξήγησε:

«Είναι ένα πολύ μικρό ίδρυμα, έχει περίπου 500 φοιτητές. Αυτή η κυβέρνηση προτείνει να απορροφήσει αυτό το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τρία προϋπάρχοντα ΤΕΙ. Να καταργήσει στην ουσία τα ΤΕΙ και να μπουν όλα αυτά μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν θα γινει αυτό γιατί οι φοιτητές των ΤΕΙ είναι 40.000».

«Καταλαβαίνετε ότι το Ίδρυμα, που έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, θα εκμηδενιστεί, θα ισοπεδωθεί πλήρως, θα υποβαθμιστεί μέσα σε αυτό το νέο σχήμα. Γιατί το κάνει η κυβέρνηση; Γιατί στα μάτια της κυβέρνησης τα ΤΕΙ είναι κατώτερης ποιότητας και θεωρούν ότι κάνοντάς τα πανεπιστήμια, θα κερδίσουν ψήφους» κατέληξε η κ. Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ είναι «κατά της υποβάθμισης που επιχειρείται στα ΤΕΙ, κατά τού να γίνεται αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας χωρίς κριτήρια αντικειμενικά, αξιολόγηση, μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».

Το κυβερνητικό σχέδιο και η παραίτηση

Το σχέδιο συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλονίκης προβλέπει 32 τμήματα σε 6 πόλεις: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη και Δράμα.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι ο κ. Γραμμένος υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, από τον οποίο έγινε δεκτή.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο κλείνει μόλις 10 χρόνια λειτουργίας και, βάσει των αξιολογήσεών του, πληροί όλες τις προδιαγραφές για να συγκριθεί με τα διεθνή πρότυπα. Διαθέτει τρεις σχολές (Οικονομία-Διοίκηση και Νομικών Επιστημών, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Επιστήμες Τεχνολογίας) ενώ το σημαντικό πλεονέκτημά του είναι πως όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 10 χρόνια έχει καλέσει 174 καθηγητές από το εξωτερικό για να διδάξουν, ενώ έχει 68 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων τα 24 είναι ακαδημαϊκό προσωπικό.

Ποιος είναι ο Κ. Γραμμένος

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Γραμμένος έχει διαπρέψει στο εξωτερικό, καθώς διδάσκει στο φημισμένο City University. Το 1994 η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του «Officer» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την «προσφορά του στη διδασκαλία και την προώθηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων». Το 1998 ανακηρύχθηκε Προσωπικότητα του Θαλάσσιου Εμπορίου, ενώ το 1999 τιμήθηκε με τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο στην Βρετανία, αυτό του «δόκτορα των επιστημών». Το 2009 του απονεμήθηκε και πάλι από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο τίτλος του «Commander» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις «υπηρεσίες του στη διδασκαλία και την έρευνα». Τον Δεκέμβριο του 2011 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βρετανικής ναυτιλιακής εφημερίδας Lloyds’ List με τις 100 προσωπικότητες που άσκησαν στη διάρκεια του 2011 τη μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα