back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Η Άνγκελα Μέρκελ κι εκατοντάδες πολιτικοί θύματα χάκερς

Διαβάστε επίσης

Επίθεση χάκερ δέχθηκαν εκατοντάδες γερμανοί πολιτικοί, εκτός από μέλη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν, περιλαμβάνονται αριθμοί κινητών τηλεφώνων, πληροφορίες για τις κινήσεις πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, προσωπικές συνομιλίες και λογαριασμοί.

Στο διαδίκτυο ανέβηκαν και εσωκομματικά έγγραφα.

Σύμφωνα με κάποια γερμανικά Μέσα, ανάμεσα στους πολιτικούς που έπεσαν θύματα της επίθεσης είναι η Άνγκελα Μέρκελ, η Αντρέα Νάλες, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και ο γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ ΣτάινΜαϊερ, αλλά και γνωστοί δημοσιογράφοι που εργάζονται στους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ARD και ZDF.

Σύμφωνα, πάντως, με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, δεν έχει δημοσιευθεί κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο της καγκελαρίου.

Πολλά από τα δεδομένα που διέρρευσαν προέρχονται από τις αρχές του 2018 ή ακόμη και νωρίτερα.

Ο όγκος των δεδομένων που δημοσιεύτηκαν είναι 168 Megabyte και εικάζεται ότι πρόκειται για το σύνολο των δεδομένων στα οποία οι “εισβολείς” είχαν πρόσβαση.

Η άκρη του νήματος

Ήδη από τον Δεκέμβριο, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας είχαν εντοπίσει ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον κάποιων μελών του Μπούντεσταγκ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός τους, μέσω χακαρίσματος των e-mail τους.

Οι αρχές διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν παραβιάστηκαν οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στο Μπούντεσταγκ, αλλά στα κόμματά τους. 

Ως στιγμής, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη ποιος κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση.

“Fancy Bear”

Πάντως, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης χάκερ στη Γερμανία, καθώς πριν από περίπου τρία χρόνια, επί εβδομάδες το υπολογιστικό δίκτυο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου κατασκόπευε η ομάδα “Fancy Bear”.

Ακόμη και σήμερα οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν σε πόσα και ποια δεδομένα είχε τελικά η ομάδα πρόσβαση.

Η απάντηση της AfD

Δεδομένου ότι οι μόνοι βουλευτές που δεν δέχθηκαν επίθεση είναι μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, σε σχετική ερώτηση που εύλογα τέθηκε από το Euronews, εκπρόσωπος του κόμματος διέψευσε, λέγοντας: “Αστειεύεστε;” και συμπλήρωσε: “Dεν ελέγξαμε ακόμη εάν δεδομένα δικών μας μελών έχουν εκτεθεί”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα