back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Για ξέπλυμα χρήματος ελέγχονται 1.599 φορολογούμενοι με χρέη 1,94 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος βρέθηκαν στο 11μηνο 2018 εκατοντάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2018 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση ήταν 1.599 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,94 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Πέραν από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που διερευνώνται από κοινού από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν , συνολικά μέσα στο πρώτο 11μηνο του 2018 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει αποστείλει στην ΑΑΔΕ 346 έγγραφα παροχής πληροφοριών που αφορούν συνολικά σε 764 εμπλεκόμενα πρόσωπα και έχει δρομολογηθεί έλεγχος για 859 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 230. Συνολικά από αυτές τις υποθέσεις έχουν βεβαιωθεί φόροι 11,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί το 1,51 εκατ. ευρώ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα