back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιαννούλης Χαλεπάς ο «άγιος» της τέχνης του

Διαβάστε επίσης

Στο φως ήρθαν νέα καλλιτεχνικά γραφήματα του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά, στο σπίτι – μουσείο του στον Πύργο της Τήνου. Ωστόσο, έχουν ανάγκη από μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης δήλωσε ότι πρόκειται για «κάποιες μουτζούρες που έχουν βρεθεί στους τοίχους» προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει τη μανία που είχε αυτός ο άνθρωπος να αφήνει το στίγμα του, να γράφει, να σχεδιάζει, τους εσωτερικούς του δαίμονες να τους κάνει εικόνα». «Έχουμε επίσης τα σχέδια του, τα οποία τα έκανε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στο ψυχιατρείο και πάνω από 100 γλυπτά του, τα οποία οφείλουμε και να μελετήσουμε και να συντηρήσουμε ως εθνικό θησαυρό», συμπλήρωσε ο κύριος Στεφανίδης.

Παρουσίαση των ευρημάτων στο ΥΠΠΟΑ

Η παρουσίαση της μελέτης « Αποκάλυψης των γραφημάτων στο σπίτι-Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά », στον Πύργο της Τήνου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου και σύμπασα η επιστημονική, παιδευτική και καλλιτεχνική κοινότητα οφείλουν να συνεχίσουν τη σημαντική εικαστική προσπάθεια, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του κτιρίου, με τη σύνταξη ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ. Επιβάλλεται η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ του ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, που η εικαστική τους έκφραση θα χρησιμεύσει με πολλούς τρόπους στην τέχνη και τον πολιτισμό» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

Η κ. Βλαζάκη ανακοίνωσε, ότι η έκθεση ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΕΣ θα φιλοξενηθεί το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2019, στο ιστορικό Φράγκικο Κάστρο της Καρύταινας, στον πρόσφατα ανακαινισθέντα Πύργο της Λεβένταινας, κλείνοντας το ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα