back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ιταλία – Βόρεια Κορέα: το μυστήριο μίας αποστασίας

Διαβάστε επίσης

Αποστάτης στην Ιταλία φέρεται να είναι ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη, σύμφωνα με πληροφορίες της υπηρεσίας κατασκοπείας της Νότιας Κορέας. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές, βάσει των οποίων ο ανώτατος της διπλωμάτης της Πιονγιάνγκ στην Ιταλία είχε αναζητήσει άσυλο σε χώρα της Δύσης.

Ο Τζο Σονγκ Γκιλ, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι γιος ή γαμπρός ανώτατου αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας, είναι ο δεύτερος ανώτατος διπλωμάτης της χώρας που αποστατεί σε διάστημα δύο ετών. Το 2016, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της χώρας στη Βρετανία, ο Τάε Γιονγκ Χο, εγκατέλειψε το πόστο του στο Λονδίνο, μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας κατασκοπείας, η θητεία του Τζο έληγε στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ο διπλωμάτης εγκατέλειψε το πόστο του μερικές μέρες νωρίτερα. Μαζί του εκτιμάται ότι βρίσκεται η σύζυγός του.

Ο Τζο, 48 ετών, είχε λάβει πόστο στη Ρώμη, από τον Οκτώβριο του 2017, αφότου η Ιταλία απέλασε τον πρώην πρέσβη Μουν Τζονγκ Ναμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αναφέρει το BBC.

Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Πιονγιάνγκ, καθώς η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εδρεύει στη Ρώμη και η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει συχνά χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα.

Ιταλικό ΥΠΕΞ
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείει ο Γιο Σονγκ γιλ να ζήτησε βοήθεια από άλλες αρχές της χώρας όπως οι μυστικές υπηρεσίες – Εγκατέλειψε την πρεσβεία τον Νοέμβριο – Έχει ζητήσει άσυλο
Σε ασφαλή τοποθεσία και υπό την προστασία των ιταλικών Αρχών ζει ο 48χρονος πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο 48χρονος περιμένει να του χορηγηθεί άσυλο κάτι, όμως, που αρνείται το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.Την ίδια στιγμή, το ιταλικό ΥΠΕΞ που δεν διαψεύδει την είδηση για το αίτημα χορήγησης ασύλου, δεν αποκλείει ο Γιο Σονγκ γιλ να ζήτησε βοήθεια από άλλες αρχές της χώρας όπως οι μυστικές υπηρεσίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα