back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παγκόσμιο πρόβλημα η αύξηση των καισαρικών τομών

Διαβάστε επίσης

Η χάραξη κοινής στρατηγικής μείωσης των άσκοπων καισαρικών τομών ήταν το αντικείμενο συνάντησης ειδικών και αξιωματούχων από 19 χώρες της Ευρώπης στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Η καισαρική τομή είναι απαραίτητη και σωτήρια όταν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Όταν όμως τα ποσοστά καισαρικών τομών υπερβαίνουν το 15%, δεν δικαιολογούνται από τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας μέσω της καισαρικής. Αντίθετα, η επέμβαση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές», δήλωσε η δρ Nino Berdzuli, υπεύθυνη του Προγράμματος Αναπαραγωγικής Υγείας στο Ευρωπαϊκό Παράρτημα τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι καισαρικές τομές αυξάνονται σταθερά την τελευταία 20ετία με σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 150 χώρες, κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, το 18,6% των παιδιών γεννιούνται με καισαρική.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν τα υψηλότερα ποσοστά (40.5%), και ακολουθούν η βόρεια Αμερική (32.3%), η Ωκεανία (31.1%), η Ευρώπη (25%), η Ασία (19.2%) και η Αφρική με μόλις 7.3%.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί το 2018 στη Βουλή, είναι από τις … «πρωταθλήτριες» χώρες της Ευρώπης, με σχεδόν 6 στα δέκα παιδιά να γεννιούνται με καισαρική.

Οι άσκοπες καισαρικές τομές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, τονίστηκε πολλές φορές στη συνάντηση.

Για τη μητέρα, μια αδικαιολόγητη καισαρική μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού στις μελλοντικές κυήσεις και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και ρήξη μήτρας.

Για τα νεογνά, οι κίνδυνοι της καισαρικής περιλαμβάνουν επιπλοκές από την αναισθησία που χορηγείται στη μητέρα, αναπνευστικά προβλήματα και στο μέλλον άσθμα ή παχυσαρκία.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, πολλές γυναίκες επιλέγουν την καισαρική επειδή έχουν ελλιπή ή λανθασμένη ενημέρωση για τον φυσιολογικό τοκετό και τα οφέλη του τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους. Έτσι, καταλήγουν να φοβούνται τον πόνο αλλά και να πιστεύουν πως η καισαρική είναι πιο ασφαλής για το μωρό.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί εξακολουθούν να «σπρώχνουν» τις γυναίκες προς την καισαρική, η οποία «βολεύει» αφού μπορεί να προγραμματιστεί!

Ο ΠΟΥ εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες για τη μείωση των καισαρικών τομών, καλώντας όλες τις χώρες να τις υιοθετήσουν.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα