back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέχρι και το Σάββατο το κύμα κακοκαιρίας «Σοφία» στη χώρα

Διαβάστε επίσης

Έως και το Σάββατο θα διαρκέσει το πέρασμα της κακοκαιρίας «Σοφία» από τη χώρα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος, τα χιόνια και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε 49 σημεία όλης της χώρας, ενώ σε 133 χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν από τις 5 το απόγευμα για να κρατήσουν ανοικτή την εθνική οδό στο ύψος της Λαμίας.

Όπως ανακοίνωσε στη 01:40 τα ξημερώματα η «Νέα Οδός» υπάρχει πλήρης ύφεση των καιρικών φαινομένων στους αυτοκινητόδρομους της Αθηνών-Λαμίας, της Ιονίας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα και στον Ε65 από Δομοκό έως Τρίκαλα.
Οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι παντού διαθέσιμες χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.
Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας θα γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για να αποφευχθεί ο σχηματισμός παγετού.

Μεγάλο πρόβλημα μετακίνησης των οχημάτων στη βόρεια Κέρκυρα

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, στις επαρχιακές οδούς, από Αγιο Μαρτίνο σε Λαύκι και Πετάλεια, από Αγιο Παντελεήμονα προς Επίσκεψη και Ζυγό και από Σγουράδες προς Στρινύλλα, Σωκράκι και ‘Ανω Περίθεια, μέχρι την εξασθένηση των καιρικών φαινόμενων διέταξε η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας την Παρασκευή, λόγω της έντονης και συνεχούς χιονόπτωσης στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα σύμφωνα με την πυροσβεστική 3 άτομα στην Πεντέλη Αττικής και 4 άτομα στη Νάουσα, θέση 3-5 Πηγάδια, ύστερα από ακινητοποίηση των οχημάτων τους, λόγω της χιονόπτωσης.

Έκλεισε η Περιφερειακή Οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου λόγω χιονόπτωσης λίγο πριν τις 23:00.

Την ίδια ώρα, ήρθη από την τροχαία η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της χιονόπτωσης στην Βοιωτία.

Καραμπόλα 20 αυτοκινήτων στα Καλάβρυτα

Καραμπόλα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 αυτοκινήτων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Καλάβρυτα. Σύμφωνα με το kalavrytanews, τα αυτοκίνητα προσέκρουσαν στον δρόμο μετά τη διασταύρωση του χιονοδρομικού λόγω του παγετού. Δεν υπήρξε τραυματισμός, αλλά μόνο υλικές ζημιές.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία οδό από τα Γρεβενά έως την Κοζάνη

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, στην Εγνατία οδό από τον κόμβο της Παναγιάς στα Γρεβενά έως τα διόδια του Πολυμύλου στην Κοζάνη, αποφάσισε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης όλων τα φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και από το 2ο χλμ έως και το 46ο χλμ της Εθνικής οδού Γρεβενών – Τρικάλων και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 7,5 τόνων, από το 25ο χλμ έως το 50ο χλμ της Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας.

Επίσης την απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς Φλώρινας και Κοζάνης διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τέλος η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, διεξάγεται κανονικά.

Εν τω μεταξύ, άνοιξε από τα εκχιονιστικά μηχανήματα λίγο πριν τις 10 το βράδυ, η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και τα οχήματα κινούνται κανονικά.

Μετ’ εμποδίων διεξάγονται οι μετακινήσεις σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης που έχει φέρει η κακοκαιρία «Σοφία».

Τα οδικά σημεία στα οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, γνωστοποίησε με σχετική της ανακοίνωση η διεύθυνση αστυνομίας Σερρών.

Αυτά είναι τα εξής

από το 21 έως το 27 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου,
στην επαρχιακή οδό Σερρών – Βροντού,
από το 13 έως το 18 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά,
στην επαρχιακή οδό Μαυροθάλασσας – Αηδονοχωρίου,
στην επαρχιακή οδό Θερμών – Λαγκαδίου,
στην Παλαιά Εθνική Οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης από το Καλόκαστρο έως τα όρια με Νομό Θεσσαλονίκης και
από το 37 έως το 53 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιλκίς – Γέφυρας Πετριτσίου

Παράλληλα, με την ίδια απόφασή της, η διεύθυνση αστυνομίας Σερρών απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.

Την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων ισχύουν:

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων – ‘Αρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης – Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

2) 2) Ε.Ο. Τρικάλων – Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) – έως όρια νομού Γρεβενών

3) Ε.Ο. Πύλης – Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)

4) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης

5) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων

6) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας ισχύουν:

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 4ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Δ/ση Μπαλάνου έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας – ‘Αρτας από 29ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 81ο χλμ (γέφυρα Αχελώου – όρια νομού ‘Αρτας)

6) Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 4ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 56ο χλμ (όρια Ν. Ευρυτανίας)

7) Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 42ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Πού σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με το θερμόμετρο να καταγράφει θερμοκρασίες κοντά στους -10 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  Meteo.gr, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σε βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν την  Παρασκευή στις εξής περιοχές:

Βωβούσα Ιωαννίνων: -10,7
Βλάστη: -9,3
Μέτσοβο: -9,1
Αγία Κυριακή Ιωαννίνων: -8,7
Κλεισούρα Καστοριάς: -8,4
Άγιος Παύλος Ημαθίας: -8,3
Μαυρολιθάρι Φωκίδας: -7,7
Πληκάτι Ιωαννίνων: -7,7

Οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

Λόγω έντονης χιονόπτωσης στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), στην περιοχή μεταξύ Μαρτίνου και Ανθήλης της Π.Ε. Φθιώτιδας, παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Μάχη να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική Οδός στο ύψος της Λαμίας

Μάχη δίνουν άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 5 το απόγευμα για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση την τελευταία ώρα είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού αλλά ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς ‘Αμφισσα.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα συγκλίνουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται προς την Βοιωτία .

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Πεντέλης – Ν. Μάκρης

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω κακοκαιρίας.

Αίρονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της Εγνατίας Οδού

Εν τω μεταξύ, την άρση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός) σε τμήμα της Εγνατίας Οδού, γνωστοποίησε με νεότερή της απόφαση η διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η απόφαση άρσης αφορά την προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Εγνατία Οδό, από την Χ/Θ 366+000 (Κ-25Α) Κόμβος Βαγιοχωρίου, μέχρι την Χ/Θ 394+000 (Κ-27) Κόμβος Ασπροβάλτας.

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων

Καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος παραμένουν οι επιβάτες των πτήσεων ΟΑ 37126 και ΟΑ 128 από Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη

Με καθυστέρηση περισσότερων από δύο ώρες αναμένεται να προσγειωθούν οι πτήσεις εξωτερικού (Γερμανία) από τα Ντίσελντορφ και το Μέμιγκεν ενώ η πτήση των τουρκικών αερογραμμών από Κωνσταντινούπολη ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Σάββατο στα βορειοδυτικά, κυρίως το πρωί, θα συνεχιστούν οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται συννεφιά με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στα νότια, θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8, τοπικά 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο παγετός, κατά τόπους στα βόρεια, θα είναι ολικός.

Αναλυτική πρόγνωση

Στην Αττική, προβλέπεται συννεφιά, παροδικά αυξημένη μέχρι το απόγευμα, με χιονόνερο ή χιόνι, κατά διαστήματα, στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα το πρωί στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μηδέν έως 06 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, συννεφιά με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα, κατά τόπους πυκνές. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 και στον Θερμαϊκό 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία από μείον 03 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Στη Δυτική Μακεδονία, συννεφιά παροδικά αυξημένη, με τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ από το μεσημέρι, ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης συννεφιά με χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές, που βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8, πρόσκαιρα 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία από μείον 04 έως 03 βαθμούς Κελσίου, όμως στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το πρωί. Στις υπόλοιπες περιοχές συννεφιά με χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά και τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στο Ιόνιο. Ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στην Ήπειρο θα είναι κυμαίνεται από μείον 08 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και στην Εύβοια συννεφιά με χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές και στην ανατολική Πελοπόννησο συννεφιά με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά και τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα, από τα βόρεια.

Οι άνεμοι στα βόρεια, βορειοδυτικοί 5 με 7 και στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές 8, πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια, δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους. Η θερμοκρασία από μείον 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, συννεφιά παροδικά αυξημένη, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα συννεφιά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συννεφιά με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.

Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 6, τοπικά 7 μποφόρ και στα βόρεια, βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα, στρεφόμενοι σε βόρειους-βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, ωστόσο, θα κυμανθεί από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, στη Ζάκυνθο προβλέπεται συννεφιά με βροχή ή χιονόνερο και το πρωί πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ, βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 02 ές 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός έως και την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Την Κυριακή των Θεοφανείων προβλέπεται λίγη συννεφιά, κατά τόπους αυξημένη με τοπικές βροχές κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, ενώ στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακά, από το απόγευμα στα βόρεια προβλέπονται χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, που μέχρι αργά τη νύχτα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο, ως προς τις μέγιστες τιμές της, όμως θα σημειωθεί παγετός κυρίως το πρωί και το βράδυ, κατά τόπους ισχυρός, στα κεντρικά και βόρεια.

Την Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου, προβλέπεται συννεφιά με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια νησιωτική χώρα και σταδιακά από το απόγευμα, στα δυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά όμως θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Τρίτη, 08 Ιανουαρίου, στα ανατολικά και νότια προβλέπεται συννεφιά με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους έως το μεσημέρι θα είναι πιο πυκνές. Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στα νότια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, λίγη συννεφιά, που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθεί.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο, πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Την Τετάρτη, 09 και την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, προβλέπεται λίγη συννεφιά, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πέμπτη στις υπόλοιπες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά και τα βόρεια.

Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο την Πέμπτη 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οδηγίες του υπ. Εργασίας προς τις επιχειρήσεις για την κακοκαιρία

Αναλυτικότερα επισημαίνει τα εξής:

Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος.

Δημήτρης Πέρρος – Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα