back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα. Από τον Πειραιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη, πλήθος πιστών έδωσαν το παρών στους εορτασμούς, ενώ δεν ήταν λίγοι οι τολμηροί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να πιάσουν τον σταυρό.

Πειραιάς

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, πήραν μέρος τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα «Καλυψώ», «Καλυστώ» και «Ευρώπη», τα οποία είχαν σχηματίσει ένα «π». Από το πλοίο «Ευρώπη», μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Υποβρυχίων Καταστροφών, απόστρατοι και εν ενεργεία, βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης που παραβρέθηκε στην τελετή αγιασμού των υδάτων ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και «ο τόπος να περπατήσει σε καινούριους δρόμους προκοπής και ευημερίας. Τις ευχές μου προς όλους». Ευχές απηύθυνε επίσης προς «τη Ναυτιλία και τους ανθρώπους της που αγωνίζονται, που προσπαθούν, που συντελούν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας».

Θεσσαλονίκη

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο περισσότεροι από είκοσι γενναίοι κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, κατά την τελετή Καθαγιασμού των υδάτων που έγινε στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων από το χώρο της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος κόσμου.

Ο τυχερός που ανέσυρε πρώτος τον Σταυρό ήταν ο 35χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, ο οποίος δήλωσε ότι τον έπιασε «για τη Μακεδονία». «Είναι η 15η φορά που βουτάω, από το 1996 όταν ξεκίνησα, και δεύτερη στο Θερμαϊκό Κόλπο» επεσήμανε ο τεχνικός υπολογιστών από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος ευχήθηκε υγεία σε όλους.

Πάτρα

Περισσότερα από 30 άτομα αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βούτηξαν σήμερα στα παγωμένα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό.

Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένα 19χρονος, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, είπε ότι είναι ευτυχής που τα κατάφερε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πέφτει στην θάλασσα, ανήμερα των Θεοφανείων.

Νωρίτερα, είχε γίνει ο αγιασμός των υδάτων από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ενώ στο μόλο της Αγίου Νικολάου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών, για να παρακολουθήσει την τελετή του αγιασμού.

Λάρισα

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, ενώ λίγη ώρα αργότερα έγινε και η Τελετή Αγιασμού των Υδάτων του Πηνειού ποταμού, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου.

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ο 22χρονος Λαρισαίος φοιτητής και πρωταθλητής πολεμικών τεχνών Χρήστος Νάρης, βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον Τίμιο Σταυρό.

Σε δήλωση του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι η πράξη του νεαρού Χρήστου Νάρη να βουτήξει με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες στο ποτάμι , δείχνει πως υπάρχουν ακόμη παιδιά με οράματα, ιδανικά, πίστη και λεβεντιά. «Έρχεται η ώρα που και οι μεγάλοι διδασκόμαστε από τους μικρούς. Οφείλουμε λοιπόν να αναγνωρίσουμε την τόλμη και το θάρρος και να τους ευχαριστήσουμε» είπε ο Μητροπολίτης.

Καστοριά

Στην Καστοριά ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ. Παρ’ότι το κρύο ήταν τσουχτερό με το θερμόμετρο να είναι στους -5 βαθμούς κελσίου πέντε νεαροί έπεσαν στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν το σταυρό.

Κοζάνη

Στην Κοζάνη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στον προβλήτα του οικισμού Νεράιδας στην λίμνη Πολυφύτου. Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος έριξε το σταυρό ενώ πέντε αγόρια και μια κοπέλα έπεσαν στο νερό για τον πιάσουν.

Φλώρινα

Στην Φλώρινα χρειάστηκε τα συνεργεία του δήμου να σπάσουν τον πάγο πού είχε δημιουργηθεί στον ποταμό Σακουλέβα προκειμένου να τελεστή το μυστήριο. Ο σταυρός έπεσε στα νερά του ποταμού από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Νικηφόρο Μανάδη ενώ δέκα Ρομά από τον συνοικισμό Νεοφώτιστων Φλώρινας βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύκτας η Φλώρινα κατέγραψε την χαμηλότερη θερμοκρασία με το θερμόμετρο να αγγίζει τους -21 βαθμούς κελσίου.

Χανιά

Η καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων τελέστηκε παρουσία πλήθους πολιτών στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Τον σταυρό στα νερά του λιμανιού έριξε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνός με περίπου 30 τολμηρούς να βουτάνε για να πιάσουν για να πιάσουν τον σταυρό υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές.

Την ίδια ώρα δεκάδες μικρά σκάφη που βρισκόταν στο σημείο με τις κόρνες τους συμμετείχαν στην τελετή.

« Όπως είναι σήμερα ήρεμα τα νερά έτσι ήρεμα να πορευτεί και η χώρα. Με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ρόδος

Με κάθε επισημότητα και παρουσία αρχών, φορέων και εκατοντάδων πιστών, τελέστηκε σήμερα το πρωί, ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Στην πόλη της Ρόδου πραγματοποιήθηκαν τρεις τελετές για τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, μια στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού, μια στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και μια στη νέα μαρίνα.

Στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, η τελετή για το Μέγα Αγιασμό ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου και στις 11 το πρωί, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων, των Ιερών Εξαπτέρυγων, του χορού των ιεροψαλτών, του κλήρου, των επισήμων αρχών και φορέων, αλλά και του κόσμου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού για τον καθαγιασμό των υδάτων.

Εκεί, βούτηξαν στα παγωμένα νερά, 11 νέοι, μεταξύ αυτών και μια γυναίκα, ενώ τον Σταυρό ανέσυρε ο Βαγγέλης Καριοφυλλάκης ο οποίος τον είχε ανασύρει ξανά στο παρελθόν.

Αντίστοιχα και στα υπόλοιπα χωριά της Ρόδου αλλά και τα νησιά της Δωδεκανήσου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή αλλά και αρκετοί ήταν εκείνοι που αψήφησαν το κρύο βουτώντας στα παγωμενα νερά.

Κως

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα παρά τον άστατο καιρό και το τσουχτερό κρύο, εορτάστηκαν στο νησί της Κω τα Θεοφάνεια.

Εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν το πρωί τη θεία λειτουργία και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού που τελέσθηκε στον ιερό ναό του Αγ. Παύλου Κω όπου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Κω κ. Ναθαναήλ και παρέστησαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, ενώ στη συνέχεια συνόδεψαν την πομπή με τις δέουσες τιμές μέσω της οδού Θεμιστοκλέους και της παραλιακής στην ξύλινη προβλήτα πίσω από τη ΔΕΗ, όπου και έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Σεβασμιώτατος πλαισιωμένος από τις τοπικές αρχές, τον Βουλευτή Η. Καματερό, τον Δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση, τον Έπαρχο Γ. Χαλκιδιό, εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών τέλεσε τον μεγάλο Αγιασμό, ενώ τις προφητείες του Ησαΐα ανέγνωσαν ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης και ο Βουλευτής Η. Καματερός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα