back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μακρόν καταδικάζει την βία – αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την βία που ήρθε “να επιτειθεί στην Δημοκρατία”, κατά την χθεσινή 8η πράξη των “κίτρινων γιλέκων”. Στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν 50.000 πολίτες σε όλη τη Γαλλία και σημαδεύτηκαν από επεισόδια και ταραχές σε πολλές πόλεις.

“Για άλλη μία φορά, μία ακραία βία ήρθε να επιτεθεί στην Δημοκρατία – στους φρουρούς της, στους εκπροσώπους της, στα σύμβολά της. Όσοι διαπράττουν τις πράξεις αυτές, ξεχνούν την καρδιά της κοινής μας συμφωνίας”, έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν στο μήνυμά του, μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων”.

Ενώ η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε αρκετά ήρεμα, το απόγευμα σημειώθηκαν αρκετά επεισόδια, ενώ σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό της αστυνμίας συνελήφθησαν τουλάχιστον 34 διαδηλωτές. Συνολικά 3.400 άτομα διαδήλωσαν στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ανέφερε ότι σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 50.000 “κίτρινα γιλέκα”, όταν το προηγούμενο Σάββατο δεν ξεπέρασαν τους 32.000.

Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμίν Γκριβό, όπως κάθε φορά, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Σημείωσε ότι όσοι ακόμα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις “έχουν μετατραπεί σε μία υπόθεση ταραχοποιών” που έχουν “βασικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης”. Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων και στον πολιτικό κόσμο αλλά και στους κόλπους των διαδηλωτών.

Εχθές ομάδα των “κίτρινων γιλέκων” επιχείρησε με ένα τρακτέρ να εισβάλουν στο γραφείο του Γκριβό, έφτασαν μάλιστα στον προαύλιο χώρο του υπουργείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απομακρύνθηκε από την αστυνομία, ενώ μετά από λίγο απομακρύνθηκαν και οι μαυροντυμένοι διαδηλωτές.

“Ο Γκριβό ρίχνει λάδι στη φωτιά”

«Δεν στοχοθετήθηκα εγώ, η Δημοκρατία στοχοθετήθηκε από εκείνους που θέλουν τον ξεσηκωμό, να ανατρέψουν την κυβέρνηση», όμως «η Δημοκρατία στέκεται όρθια» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο AFP.

Σήμερα, αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Νταμιέν Αμπάντ κατηγόρησε ευθέως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι με τις δηλώσεις του “έριξε λάδι στη φωτιά” ξεσηκώνοντας τον θυμό των “κίτρινων γιλέκων”. “Όποιος σπέρνει άνεμους, θερίζει θύελλες”, ανέφερε από την πλευρά του ο Νικολά Ντιπόντ Ενιάν, χωρίς να παραλήψει να καταδικάσει την βία.

Από την πλευρά της Ανυπότακτης Γαλλίας, η Ντανιέλ Σιμονέ, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις αυτές δείχνουν “την αποτυχία της στρατηγικής του Μακρόν και του Γκριβό” που δεν σταμάτησαν να υποτιμούν τα κίτρινα γιλέκα και να τα προσβάλουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα