back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χαμένοι και κερδισμένοι για σύνταξη με πλασματικά έτη

Διαβάστε επίσης

Σε..ασφαλιστική ρουλέτα έχει μετατραπεί από την 1η Ιανουαρίου, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης για περίπου 50.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι επιθυμούν είτε να συνταξιοδοτηθούν είτε να αυξήσουν το ποσό της σύνταξης που θα λάβουν.

Μεγάλοι χαμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών, των οποίων το ύψος της εξαγοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό που -σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- πρόκειται να αυξηθεί εντός των επομένων ημερών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ειδικούς στην ασφάλιση:

– Αυξημένο κατά 25% θα είναι φέτος το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς αυξάνονται οι εισφορές εργοδότη κατά 3,33 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυξημένο κόστος εξαγοράς, προβλέπει διάταξη η οποία ψηφίστηκε προσφάτως από τη Βουλή, για όσους αναγνώρισαν πλασματικό χρόνο πριν από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς ωστόσο να έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση συνταξιοδότησης. Γι αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, το κόστος της εξαγοράς, θα πρέπει να επανυπολογιστεί σύμφωνα με τον τελευταίο μισθό, αντί της κατώτατης βάσης όπως ίσχυε.

Επαγγελματίες, οι οποίοι καταβάλλουν το ελάχιστο ασφάλιστρο (117,2 ευρώ), δεν θα ευνοηθούν από την πρόσφατη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών παραμένει το ίδιο.

Επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα ή ήταν μισθωτοί κατά το προηγούμενο έτος, μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο με βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ), ο οποίος όμως αναμένεται να αυξηθεί εντός των επομένων ημερών συμπαρασύροντας το κόστος εξαγοράς.

Για αγρότες, ισχύει κάτι αντίστοιχο, δεδομένου ότι η χαμηλότερη βάση υπολογισμού έχει προσδιοριστεί στο 70% του κατώτατου μισθού.

Κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, τους οποίους καλύπτει η νέα ρύθμιση για μείωση των εισφορών. Οι ασφαλισμένοι αυτοί, θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές έως και 33,3%, καθώς μειώνεται το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη στο 13,33% από 20% , συμπαρασύροντας έτσι και το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα