back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εβδομάδα εξελίξεων για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε τη Δευτέρα, καθώς το τρόπον τινά προκαθορισμένο για τον Μάρτιο ή και αργότερα διαζύγιο των δύο εταίρων, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, οδεύει ολοταχώς προς επίσπευση.

Η νέα κόντρα Καμμένου-Κοτζιά το Σαββατοκύριακο, οι σκληρές εκφράσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί «ολετήρων» και «αποστατών», με αποδέκτες τους κυρίους Κοτζιά και Παπαχριστόπουλο αντίστοιχα, οι δηκτικές δηλώσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών ότι «ο Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν οι βουλευτές του», οι πληροφορίες για μυστική συνάντηση Τσίπρα-Παπαχριστόπουλου την παραμονή Πρωτοχρονιάς και οι απαξιωτικές αναφορές του πρωθυπουργού για τον μικρό κυβερνητικό εταίρο πριν από λίγες ημέρες δείχνουν ότι η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι θέμα ημερών.

Ημέρα εξελίξεων η 9η Ιανουαρίου

Αν και ορισμένοι αναλυτές, αλλά και πηγές της αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για «στημένη αντιπαράθεση», το σίγουρο είναι ότι η Τετάρτη θα είναι ημέρα εξελίξεων καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι ΑΝΕΛ, συγκαλείται εκείνη την ημέρα, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 10 το πρωί και η Εκτελεστική Επιτροπή στις 11. Και αξίζει να επισημανθεί ότι η 9η Ιανουαρίου δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία, καθώς τότε ξεκινά η κοινοβουλευτική στην πΓΔΜ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαψεύδοντας στην ουσία τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος εδώ και έξι μήνες διακήρυττε ότι οι διαδικασίες στην γείτονα δεν θα ολοκληρώνονταν πριν τον Μάιο του 2019, αλλά και τινάζοντας στον αέρα την άτυπη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να μην έρθει στη Βουλή πριν τον Μάρτιο η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Εν τούτοις τα Σκόπια προχωρούν και ολοκληρώνουν με ταχείς ρυθμούς τις απαιτούμενες ενέργειες, η Αθήνα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού προτίθεται να κάνει το ίδιο, έτσι ο δρόμος της αποχώρησης από την κυβέρνηση φαντάζει περίπου σαν μονόδρομος για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Βέβαια ουδείς ξεχνά ότι τους τελευταίους μήνες, σε κάθε έκτακτη σύγκληση των οργάνων του κόμματος, διέρρεαν «πληροφορίες» και «εκτιμήσεις» για ρήγμα στη συγκυβέρνηση, που τελικά δεν επιβεβαιώνονταν, ωστόσο πλέον ο δρόμος για τους ΑΝΕΛ φαίνεται να είναι χωρίς επιστροφή.

Η συνάντηση Τσίπρα-Παπαχριστόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αφορμή για την «έκρηξη» του Πάνου Καμμένου το Σαββατοκύριακο δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, αλλά και οι φήμες περί μυστικής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει από καιρό ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, παρά τη γραμμή του κόμματός του. «Έχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές», είχε δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 14 Δεκεμβρίου στο «Ποντίκι», ως εκ τούτου οι πληροφορίες για το ραντεβού έκαναν έξαλλο τον Πάνο Καμμένο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος ενοχλήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας, με τον οποίο έχει συχνή επικοινωνία, δεν τον ενημέρωσε για το εν λόγω ραντεβού, ενώ έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του την έντονη δυσφορία του για το ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να υπαναχωρεί από τη συμφωνία που είχαν κάνει να έρθει τον Μάρτιο στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα