back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Κρύα» τα φετινά Χριστούγεννα για το λιανεμπόριο – Οι μεγάλοι χαμένοι

Διαβάστε επίσης

Χαμηλότερος ήταν ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (51%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 10% έως 20%.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, στην οποία επισημαίνεται ότι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση-υπόδηση, ενώ εκείνος των τροφίμων ποτών είχε τις μικρότερες απώλειες.

Αύξηση κατέγραψε μόλις το 18% των επιχειρήσεων

Αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε μόλις το 18% των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 24% για όσες επιχειρήσεις απασχολούν μισθωτή εργασία και σε 28,6% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάστηκαν πάντως και μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται στις εμπορικές πιάτσες και οι οποίες συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου.

Την υποτονική σε τζίρο έναρξη της εορταστικής περιόδου ακολούθησε η πολύ έντονη αγοραστική κίνηση των τελευταίων ημερών. Έτσι, φαίνεται ότι η καλύτερη περίοδος των εορτών από άποψη αγοραστικής κίνησης, ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (45%), ενώ για ένα σημαντικό ποσοστό (32%), η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Καλύτερα ή χειρότερα ένα είναι σίγουρο: κινήθηκαν περισσότερο τα πιο φτηνά προϊόντα (46,8%) σε αντίθεση με τα πιο ακριβά (3,7%).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εύρημα του τρόπου κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό. Η πλειοψηφία 74,5% αναγκάστηκαν να καλύψουν οι ίδιοι το διευρυμένο ωράριο και 22,3% επέλεξαν να διευρύνουν το ωράριο των μισθωτών τους.

Σχεδόν οι 4 στους 10 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, τα ¾ των επιχειρήσεων φαίνεται ότι κατάφεραν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Στις 14 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Γενναίες αποφάσεις στο μέτωπο της φορολογίας από την κυβέρνηση ζητεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (EΣΑ), Σταύρος Καφούνης, ενώ διαβεβαιώνει ότι ο σύλλογος θα διεκδικήσει μεταξύ άλλων την κατάργηση του αναποτελεσματικού, όπως τον χαρακτηρίζει, θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ο κ. Καφούνης τονίζει ότι τη νέα χρονιά απαιτείται μείωση των φορολογικών βαρών, ένα απλό σύστημα 120 δόσεων για όλους και για όλα τα χρέη και η επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της μικρομεσαίας τάξης μέσω της οριστικής λύσης των κόκκινων δανείων. «Είναι ζητήματα που η πολιτεία οφείλει να διευθετήσει σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά» προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του.

«Σας διαβεβαιώνω ότι ο Ε.Σ.Α θα διεκδικήσει την επίλυση θεμάτων, όπως η κατάργηση του αναποτελεσματικού θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, του γραφειοκρατικού και τιμωρητικού πλαισίου για θέματα εργασίας, που περιορίζει τις προσλήψεις και κρατάει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και πολλών άλλων προβλημάτων που προϋποθέτουν όραμα και όχι κόστος» προσθέτει.

Παράλληλα προτείνει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, τα καταστήματα να λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 18:00 και όχι από τις 9:00΄ το πρωί, δεδομένου ότι τις Δευτέρες μετά τις Κυριακές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά, παρατηρείται, όπως σημειώνει, μηδενική προσέλευση καταναλωτών.

 Χριστάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα