18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Πινγκ πονγκ» Τσίπρα – Καμμένου και στη μέση Παπαχριστόπουλος

Διαβάστε επίσης

Τέσσερα χρόνια μετά την «υπογραφή» του συμφώνου πολιτικής συμβίωσης στην διακυβέρνηση της χώρας με ουκ ολίγες δοκιμασίες στις σχέσεις τους και πολλούς δημοσίους καυγάδες φαίνεται πως έφτασε η ώρα του διαζυγίου για τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για την απρόσκοπτη πορεία της κυβέρνησης όσο και για τον χρόνο προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Αυτή τη φορά η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων με αιχμή την συμφωνία των Πρεσπών, ελάχιστα 24ώρα πριν την άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα, αποτελεί προανάκρουσμα ραγδαίων εξελίξεων εντός της εβδομάδος και δύσκολα θα αντιμετωπιστεί με τη γνωστή μέθοδο των δυο.
Δηλαδή, με ένα τετ α τετ ανάμεσα στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο για εκ νέου ανανέωση των όρκων πίστης, για μαζί ως το τέλος. Τουλάχιστον στην εξουσία.
Ακόμη και αν υπάρξει ένα τέτοιο ραντεβού σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης των ΑΝΕΛ ως προς την διακηρυγμένη θέση τους για μη υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι βέβαιο πως στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Α. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, στο επίκεντρο θα βρεθεί ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Αριστεράς με τους ΑΝΕΛ και το νέο πλαίσιο επάνω στο οποίο θα κινηθούν μονομερώς ή «συνεννοημένα» μαζί τους, εφόσον η αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση δεν σημάνει και άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά σε στήριξη της με «ψήφο ανοχής».
Ήδη την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση με τα όσα καταγγέλλει τις τελευταίες ώρες ο Π. Καμμένος για «αποστάτες», επεσήμανε στον Αθήνα 9.84 ο Γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος Π. Σκουρλέτης, ο οποίος μάλιστα δεν θεωρεί αρνητική εξέλιξη το να υπάρξουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό άλλωστε είναι κάτι που το έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό ο Π. Καμμένος, καθώς υπάρχουν στελέχη του κόμματος του, αλλά και βουλευτές, όπως ο Θ. Παπαχριστόπουλος, που έχουν αναφερθεί δημοσίως ότι δεν διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών συνεπώς οι τελευταίες αναφορές του Π. Καμμένου προς το πρόσωπο του με αφορμή ένα ραντεβού του παραμονές πρωτοχρονιας με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα αξιολογούνται ως ακατανόητες.

Ο Π. Καμμένος έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματος του, αλλά και βουλευτές, όπως ο Θ. Παπαχριστόπουλος, που έχουν αναφερθεί δημοσίως ότι δεν διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών συνεπώς οι τελευταίες αναφορές του Π. Καμμένου προς το πρόσωπο του με αφορμή ένα ραντεβού του παραμονές πρωτοχρονιας με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα αξιολογούνται ως ακατανόητες.

Πάντως την Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζουν τα όργανα των ΑΝΕΛ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο στο κόμμα του Π. Καμμένου, καθώς στο επίκεντρο της προσοχής δεν βρίσκεται μόνο ο Θ. Παπαχριστόπουλος, αλλά και η Υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, η οποία έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος έριξε νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά τον οποίο χαρακτήρισε «ολετήρα της κυβέρνησης και της χώρας», ενώ επανέλαβε τα περί αποστασίας.

Με συνέντευξη του o κ. Κοτζιάς καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία των ΑΝΕΛ για «την άνοδο του εθνικισμού», ενώ όπως είπε «ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

«Φώτιση και Καμμένος είναι δύο έννοιες που δεν πηγαίνουν μαζί» σχολίασε ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ραφήνα.

Η συνάντηση που εξόργισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Για μυστική συνάντηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, κάνουν λόγο δημοσιεύματα, αποδίδοντας σε αυτό το ραντεβού την έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τις δηλώσεις του περί αποστασίας.

Σύμφωνα με τον Σκάι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ παραδέχτηκε ότι πήγε στο Μαξίμου, λέγοντας όμως ότι σκοπός της επίσκεψης του ήταν να ευχηθεί στον πρωθυπουργό για τη νέα χρονιά. Τόνισε, μάλιστα, πως συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα παρουσία και άλλων βουλευτών.

Συνεδριάσεις στα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Για περισσότερο από τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την συζήτηση μονοπώλησε η στάση του Πάνου Καμμένου.

Την Τετάρτη, συνεδριάζει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γιώργος Κατσίγιαννης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα