back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα… μανίκια πάνω ενόψει δεύτερης αξιολόγησης

Διαβάστε επίσης

Σε ρυθμούς δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μπαίνουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια Αθηνών και Βρυξελλών ενόψει της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα για μία εβδομάδα (21-25/1).

Στο επίκεντρο βρίσκονται τρία βασικά θέματα. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας που σχετίζονται με την εκταμίευση 6,4 δισ. ευρώ επιστροφών από τις κεντρικές τράπεζες, η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Ευαίσθητο ζήτημα αποτελεί η νέα ρύθμιση του κατώτατου μισθού με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική (μνημονιακή) νομοθεσία.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης δε φαίνεται να προβληματίζει τόσο έντονα παράγοντες των Βρυξελλών. Ωστόσο εκκρεμή ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αποτελούν αγκάθι (τα χρονοδιαγράμματα που αντιμετωπίζουν συνεχίζουν να είναι στενά).

Αυτό που καμία πλευρά δε θα ήθελε (και ειδικά οι Βρυξέλλες) είναι να προκύψουν εκ νέου «ελληνικές αρρυθμίες» λίγο πριν από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Αυτό μάλιστα που φέρεται να απασχολεί περισσότερο τις δύο πλευρές είναι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που θα πρέπει εκ νέου να καταθέσει η ελληνική πλευρά τον Απρίλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η τρίτη αναμένεται μάλιστα να είναι και η τελευταία αξιολόγηση υπό την παρούσα σύνθεση των θεσμών, καθώς οι… ανακατατάξεις και οι αλλαγές στις Βρυξέλλες είναι σύνηθες φαινόμενο όσο πλησιάζουμε προς εκλογική διαδικασία.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα