back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέσσερις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε το 2019

Διαβάστε επίσης

Συνεργασία και εξωστρέφεια

Η θεατρική σεζόν που έρχεται χαρακτηρίζεται από την τάση των συνεργασιών αλλά και από το κλίμα εξωστρέφειας των νέων θιάσων. Μια δυναμική γενιά νέων καλλιτεχνών που δημιουργεί θέατρο με διεθνείς όρους, συνυπάρχει με καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες αλλά και ξένους δημιουργούς που «πειράζουν» εμβληματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.  Εν αναμονή ανακοινώσεων του συνολικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών οι παραστάσεις πιθανότατα να ξεπεράσουν τις χίλιες.

Η θεατρική πραγματικότητα στην Αθήνα για το 2019 μοιάζει ενδιαφέρουσα αλλά όχι συνταρακτική. Τέσσερις παραστάσεις όμως, αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού για την χρονιά που έρχεται.

 
Μπομπ Γουίλσον στην Επίδαυρο

Ο Οιδίπους από τον Μπόμπ Γουίλσον θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 21 και 22 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μια παράσταση που φωτίζει τον μύθο του Οιδίποδα, με έντονη συναίσθηση του πόσο επίκαιρος παραμένει. Με μια συνύπαρξη Ελλήνων και ξένων ηθοποιών

Ο κορυφαίος δημιουργός ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις: από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν, τον βίο και την πολιτεία του Οιδίποδα, σαν να μιλάνε διαμέσου των αιώνων.

 

Ο Ίβο βαν Χοβε στην Επίδαυρο

Ένας ακόμη σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης ο Ίβο βαν Χόβε θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο την παράσταση Ηλέκτρα Ορέστης στις 26 και 27 Ιουλίου. Ο Ίβο βαν Χόβε ξανασυναντιέται με τον θίασο της Κομεντί Φρανσαίζ με μια νέα μεγάλη τοιχογραφία, που συνδέεται αυτή τη φορά με την οικογένεια των Ατρειδών.

Για πρώτη φορά, ο πιο παλιός θίασος εν ενεργεία στον κόσμο θα παίξει στο μοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο Βέλγος σκηνοθέτης συναρθρώνει εδώ δυο κείμενα του Ευριπίδη που αφηγούνται την ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη στη συνέχειά της ή το πώς δυο αδέρφια ξαναβρίσκονται και συμμαχούν για να εκδικηθούν τη μητέρα τους, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο.


Ο Κρίστιαν Λούπα στην Στέγη του ιδρύματος Ωνάση

Ο Πολωνός Κρίστιαν Λούπα φέρνει στην Αθήνα και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τη δική του εκδοχή για τη δίκη του Κάφκα στις 6 Μαρτίου 2019.

Ο Κρίστιαν Λούπα επαναστατεί ενάντια στην καφκική πραγματικότητα της χώρας του.

Ηθοποιοί απολύονται, σκηνοθέτες αποχωρούν, πολυαναμενόμενες παραστάσεις λογοκρίνονται. Και ο Κρίστιαν Λούπα –θύμα των πρακτικών που έπληξαν το ιστορικό Teatr Polski του Βρότσλαβ– καταφεύγει στην προφητική δυστοπία που απηχεί τον παράλογο κόσμο μας. «Είμαι εγώ. Εμείς είμαστε οι συλληφθέντες.» Η κραυγή του Πολωνού σκηνοθέτη για τα φαινόμενα λογοκρισίας που πληθαίνουν στην πατρίδα του κορυφώνεται σε μια πεντάωρη παράσταση, η οποία συνιστά υπαρξιακή εμπειρία. Μαύρες ταινίες σφραγίζουν τα στόματα των δεκαεπτά πρωταγωνιστών του, που καταγγέλλουν την καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης, την κρατική διαφθορά, τη συντριβή του πολίτη σε μια καφκική χώρα.

Νέο ελληνικό μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό θέατρο ανεβάζει στην σκηνή Νίκος Κούρκουλος το μουσικοθεατρικό έργο των Γεράσιμου Ευαγγελάτου & Θέμη Καραμουρατίδη με τίτλο Απλή Μετάβαση.

 

Η Απλή Μετάβαση είναι ένα πρωτότυπο μιούζικαλ ο κείμενο του οποίου υπογράφει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ένας από τους πιο ανήσυχους σύγχρονους δημιουργούς, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο νέος Μίνως Θεοχάρης. Συνεργάζονται με τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη κι έναν ξεχωριστό μικτό θίασο, ηθοποιών και τραγουδιστών.

Κυριακή πρωί, Άνοιξη του 2017, στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Λίγο μετά την ενεργοποίηση του Brexit, με τον φόβο των κλειστών συνόρων και την απειλή μιας χαμένης τελευταίας ευκαιρίας για απόδραση. Οκτώ πρόσωπα στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, αποφασισμένα να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ένα αβέβαιο μέλλον στην Αγγλία, μοιράζονται τις ιστορίες, τους φόβους και την ανασφάλειά τους. Η πτήση καθυστερεί, και όλοι τους έχουν αρκετό χρόνο για να γνωριστούν, να εξομολογηθούν τις σκέψεις τους, να αναπολήσουν, να επανεξετάσουν την απόφαση τους.

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι στις 15 Φεβρουαρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα