back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία : Μπορεί η Τερέζα Μέι να ξεπεράσει το αδιέξοδο για τη συμφωνία Brexit ;

Διαβάστε επίσης

Όταν η Τερέζα Μέι ανέβαλε την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία Brexit τον περασμένο μήνα η Ντάουνινγκ Στριτ είχε την ελπίδα ότι δύο πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμεα, σημειώνει ο πολιτικός συντάκτης του BBC Iain Watson (04/01) .

Κατ αρχάς κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλειαν η ΕΕ να έδινε κάποιες διαβεβαιώσεις στο Λονδίνο ότι το “δίκτυο προστασίας” (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα θα ήταν μια προσωρινή κατάσταση με ημερομηνία λήξεως.
Το backstop προβλέπει ένα ενιαίο τελωνιακό έδαφος μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αρχίσει να ισχύει από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλ. μετά το 2020. Το ενιαίο τελωνειακό έδαφος θα καλύπτει όλα τα εμπορεύματα εκτός από τα αλιευτικά προϊόντα και θα περιλαμβάνει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις επί ίσοις όροις και τους κατάλληλους μηχανισμούς επιβολής προκειμένου να διασφαλίσει τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ της Ε.Ε. των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως αποτέλεσμα θα υπάρχουν μη τελωνιακοί έλεγχοι σε ορισμένα είδη εμπορευμάτων που διέρχονται μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που δεν ικανοποιεί το κόμμα των Δημοκρατών Ένωτικών (DUP), που διαφωνεί σε κάθε είδους ειδικής μεταχείρισης της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αν λοιπόν η ΕΕ κάνει ορισμένες παραχωρήσεις ώστε να αποτραπεί η ανάγκη για ένα “σκληρό σύνορο” στην Ιρλανδία – λένε οι συνεργάτες της Τερέζα Μέι – μπορεί οι Δημοκράτες Ενωτικοί να στηρίξουν τη συμφωνία που συνήψε η πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και να ξεπεραστεί έτσι εν μέρει το αδιέξοδο με τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που αντιδρούν στην αποδοχή της συμφωνίας.
Εξάλλου ορισμένοι αξιωματούχοι στη Ντάουνινγκ Στριτ ήλπιζαν ότι την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί βουλευτές , κυρίως οι ένθερμοι αντιευρωπαιστές, μακριά από το Ουέστμινστερ, με την ησυχία τους , θα μπορούσαν να σκεφθούν καλύτερα και να αναλογισθούν ότι παρά τα τρωτά που μπορεί να έχει η συμφωνία της κ. Μέι σε τελική ανάλυση επιτρέπει την “αποδέσμευση” του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Μαρτίου
Επομένως η οποιαδήποτε απόπειρα “ανταρσίας” θα μπορούσε να είχε “εξατμιστεί” την περίοδο που είχαν διακοπεί οι εργασίες του κοινοβουλίου αλλά κατά τα φαινόμενα αυτό δεν έχει συμβεί και σε μια εβδομάδα, στις 14 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, αν γίνει τελικά η ψηφοφορία για τη συμφωνία Brexit όπως έχει προγραμματισθεί, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έρθει στη Βουλή των Κοινοτήτων αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, επισημαίνει o πολιτικός συντάκτης του BBC .

Δύσκολα θα περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα η συμφωνία που θα φέρει η κ. Μέι προς ψήφιση μάλλον θα να απορριφθεί , σύμφωνα με τον Iain Watson του BBC. Ακόμη και αν τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΕ προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τη βρετανική πλευρά , δεν θα πρέπει να αποκλείεται η απόριψη της συμφωνίας από την πλειοψηφία των βουλευτών. Το κόμμα των Δημοκρατών Ενωτικών θέλει να είναι απολύτως βέβαιο ότι το backstop θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ότι η Βρετανία συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να εγκαταλείψει “το δίκτυο προστασίας” όποτε το θελήσει χωρίς την προηγούμενη έγκριση της ΕΕ.
Στην περίπτωση που στο ζήτημα αυτό οι Βρυξέλλες υπαναχωρήσουν και πάλι ορισμένοι βουλευτές θα είχαν επιφυλάξεις. Το BBC γνωρίζει ότι περιπου 40 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ανησυχούν μήπως η τελική συμφωνία για το Brexit προβλέπει την εφαρμογή κανονισμών της ΕΕ για το εμπόριο για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλελείου και όχι μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία γεγονός που δεν θα έδινε τη δυνατότητα στο Λονδίνο να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με κράτη εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Τερέζα Μέι θα επιδιώξει να διασκεδάσει αυτούς τους φόβους αντιευρωπαϊστών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, η δυσπιστία τους όμως είναι τόσο μεγάλη, που μια μικρή αλλά δυναμική ομάδα των Τόρις για να ψηφίσει την παρούσα συμφωνία για το Brexit θα ήθελε οι μελοντικές διαπαγματεύσεις με την ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις να μη γίνουν από μια κυβένηση υπό την κ. Μέι. Αυτοί οι βουλευτές επιδιώκουν η κ. Μέι μετά το Brexit να αποχωρήσει και να παραδώσει τη σκυτάλη της διακυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για τη βρετανική οικονομία η απόσυρση χωρίς συμφωνία. Οι υποστηρικές της πρωθυπουργού τονίζουν ότι αν δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο σύντομα , οι αντίπαλοι του Brexit και αυτοί που επιδιώκουν να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα προσπαθήσουν να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία για το Brexit που θα επιτρέψει να στηθούν και πάλι κάλπες για να αποφασίσει ο βρετανικός λαός για την Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά αυτοί που αντιδρούν στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θέλουν η πρωθυπουργός να επαναδιαπραγματετεί τη συμφωνία Brexit. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν , επισημαίνουν οι συνεργάτες της πρωθυπουργού , ότι η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης θα είναι δυνατή μόνο αν επεκταθεί η χρονική διάρκεια του άρθρου 50 που για τα μάτια των αντιευρωπαϊστών θα σημαίνει “προδοσία” των ψηφοφόρων που θέλουν τη αποχώρηση από την ΕΕ – “εδώ και τώρα”.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα