back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τις 11 μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση μετά την εορταστική ραστώνη,καθώς το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητες ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group της Πέμπτης και της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι  μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω και θα περάσουν από την κρησάρα του κουαρτέτου κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Εάν η κυβέρνηση δεν κλείσει γρήγορα και με επιτυχία την αξιολόγηση αυτή κινδυνεύει να χάσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα ANFA’s και  SMP’s  ενώ παράλληλα θα στείλει αρνητικό σήμα τις αγορές την ώρα που αναζητά την ευκαιρία για έξοδο σε αυτές.

Στο νέο κύκλο συζητήσεων με το κουαρτέτο θα βρεθούν μεταρρυθμίσεις – δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, και οι οποίες είναι:

1. Στελέχωση ΑΑΔΕ: Στόχος να έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 12.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού έως το τέλος του 2018. Τον Οκτώβριο του 2018 το προσωπικό ανερχόταν σε 11.633 άτομα, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη επιπλέον 548 θέσεων.

2. Κρατικά «φέσια»: Αν και στόχος είναι η αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης με στόχο τον μηδενισμό τα κρατικά φέσια  παραμένουν στο ύψος τους και τον Οκτώβριο του 2018 ψήλωσαν οριακά φτάνοντας στα 2,621 δισ. ευρώ.

3. Κόκκινα δάνεια:  Περισσότερους από 100.000 πλειστηριασμούς ακινήτων περιλαμβάνει το σχέδιο των τραπεζών για την τριετία 2019 -2021 προκειμένου να μειωθεί το στοκ των κόκκινων δανείων.

4. Κατώτατος μισθός: Εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του.

5. Δημόσια διοίκηση: Η διαδικασία για τον διορισμό 88 (από 90) γενικών διευθυντών ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διορισμός (συνολικά 69 θέσεις).

6. Δικαιοσύνη: Προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος e-justice στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη.

7. Υγεία: Εκκρεμεί η εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και ειδικότερα το άνοιγμα τουλάχιστον 120 Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

8. Δημόσιες συμβάσεις:  Ολοκλήρωση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της υγείας (ΕΚΑΠΥ).

9. ΔΕΗ: Σταδιακή αποδέσμευση της ΔEH από τον λιγνίτη. Εως το Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν πωληθεί δύο λιγνιτικές μονάδες.

10. ΟΑΚΑ – ΕΤΑΔ:  Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά του ΟΑΚΑ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ έως το τέλος του 2018.

11. Αποκρατικοποιήσεις: Με την κύρωση από τη Βουλή της 20ετούς παράτασης της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός των ημερών το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί τον νέο διαγωνισμό για την πώληση του 30% των μετοχών του Δημοσίου στο αεροδρόμιο, ο οποίος προβλέπεται να προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξελίξεις για το καζίνο θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα του Ελληνικού.

Έχουν ήδη ψηφιστεί τροπολογίες για την επίλυση πολεοδομικών θεμάτων, που θα επιτρέψει την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του 30% της έκτασης που θα περάσει κατά πλήρη κυριότητα στο επενδυτικό σχήμα. Πάντως, με βάση τον προϋπολογισμό, η κατάθεση της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο τέλος του 2019.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα