back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Κιμ στη Κίνα για “φροντιστήριο” ενόψει της συνάντησης με Τραπ

Διαβάστε επίσης

Στο Πεκίνο έφθασε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, σε μια προσπάθεια όπως αναμένεται να συντονίσει τις κινήσεις του με τον Σι Τζινπίνγκ, ηγέτη του μοναδικού μεγάλου συμμάχου της Πιονγιάνγκ ενόψει μιας πιθανής νέας συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται την Κίνα στην αρχή μιας τετραήμερης επίσκεψης κατόπιν «πρόσκλησης του Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον βορειοκορεάτη ηγέτη συνοδεύουν η σύζυγός του Ρι Σολ Τζου, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, κορυφαίος σύμβουλός του, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του.

Την ίδια πληροφορία είχαν μεταδώσει λίγη ώρα νωρίτερα το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αλλά και το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η επίσκεψη του Κιμ και η επικείμενη τέταρτη συνάντηση κορυφής του με τον Σι καταγράφεται καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί διαπραγματεύσεων σε προχωρημένο στάδιο για μια δεύτερη συνάντηση κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κιμ ταξίδεψε τρεις φορές στην Κίνα για συνομιλίες με τον Σι, πριν από και μετά τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ καθώς και με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν.

Δημοσιεύματα νωρίτερα χθες Δευτέρα ανέφεραν ότι πέρασε τα σύνορα Βόρειας Κορέας-Κίνας ένα ειδικό τρένο με ανώτερους βορειοκορεάτες αξιωματούχους περί τις 22:15 τοπική ώρα (15:15 ώρα Ελλάδας).

Μολονότι συνεχίστηκε πέρυσι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βόρειας και Νότιας Κορέας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσινγκτον για την αποπυρηνικοποίηση φάνηκαν αντιθέτως να περιέρχονται σε αδιέξοδο.

Oι ΗΠΑ πιέζουν το καθεστώς του Κιμ να δώσει λεπτομέρειες για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ενώ η Πιονγιάνγκ επιμένει ότι έχει ήδη κάνει αρκετά κι έφθασε η ώρα να χαλαρώσουν οι ΗΠΑ τις αυστηρές διεθνείς κυρώσεις που συνιστούν βαριά τροχοπέδη στη βορειοκορεατική οικονομία.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μια νέα σύνοδος κορυφής θα επιτρέψει στον ίδιο και τον Κιμ να κλείσουν μια μεγάλη συμφωνία που θα λύνει το θέμα των πυρηνικών και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις που επισκιάζονταν από εχθρότητα και δυσπιστία επί δεκαετίες. Αναλυτές, ωστόσο, αμφιβάλλουν κατά πόσον η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, που ο Κιμ θεωρεί μοναδική εγγύηση για την επιβίωση του καθεστώτος του. Αντιθέτως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ίσως επιδιώκει να πείσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση στο θέμα των κυρώσεων. Η Πιονγιάνγκ έχει σταματήσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων πιθανώς λόγω της δυσαρέσκειας της Κίνας, ενώ συνεχίζει τη διπλωματική του επίθεση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα