back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «Υπατία»

Διαβάστε επίσης

«Υπατία» βάπτισαν οι μετεωρολόγοι το νέο κύμα κακοκαιρίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με κύρια χαρακτηριστικά τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 17 κλήσεις, από όλη την Ελλάδα, για παροχή βοήθειας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.

Ειδικότερα, διακομίστηκαν 10 ασθενείς σε νοσοκομεία, από τον Διόνυσο, τον Ωρωπό, το Καπανδρίτι, το Κεφαλάρι Κηφισίας, τα Μελίσσια, τη Σκόπελο, το Καλέτζι Κορινθίας, την Πυλαία Θεσσαλονίκης και 2 από το Αμάρι Ρεθύμνου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μεταφορά 7 ατόμων σε ασφαλή σημεία. Ειδικότερα, 4 άτομα από τη Χασιά Αττικής, 1 από τον δήμο Καντάνου – Σελίνου στα Χανιά και 2 άτομα από τον Αγνώντα Σκοπέλου.

Πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.  Μικρά προβλήματα καταγράφονται στην κυκλοφορία εξαιτίας του χιονιού που συνεχίζει να πέφτει και του παγετού που υπάρχει στο οδόστρωμα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας αυτή την ώρα χιονίζει στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και ο  παγετός και η χιονόπτωση καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στους -11 η θερμοκρασία στον δήμο Σουφλίου και τα σχολεία παραμένουν κλειστά για δεύτερη μέρα τα σχολεία στους τέσσερις από τους πέντε δήμους του Έβρου.

Χιονίζει από τα ξημερώματα στον νομό Ιωαννίνων και στους ορεινούς δήμους της ‘Αρτας.  Συνεργεία των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται πυρετωδώς για να μην κλείσουν τα οδικά δίκτυα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν να φτάσουν μέχρι το πιο απομακρυσμένο προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ανοικτοί.

Από τις 4 τα ξημερώματα απαγορεύτηκε η κίνηση σε φορτηγά και νταλίκες, στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Κακκαβιάς, στην παλιά εθνική Ιωαννίνων -Κοζάνης, ενώ η τροχαία σταματάει όσους κινούνται στην Εγνατία στα διόδια Δροσοχωρίου και στο Επισκοπικό της Ιονίας Οδού, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης.

Αναστέλλονται οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας Ιωαννίνων.

Κλειστά σχολεία και σήμερα Τετάρτη – Ποιους δήμους της Αττικής αφορά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, σχολεία της Ανατολικής Αττικής, θα μείνουν κλειστά και αύριο Τετάρτη (9/1), λόγω έκτακτων αναγκών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες σχετικά με τους δήμους που διαμένουν εδώ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ αργότερα πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς κελσίου.

Ο Δήμος Αθηναίων για την υποδοχή και προστασία των αστέγων από το ψύχος, διαθέτει τρείς  θερμαινόμενους χώρους υπό τον συντονισμό της διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

i) Σοφοκλέους 66, στον χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ)

ii) Πανόρμου 17, Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων του δήμου Αθηναίων

iii) Αίμωνος 9, Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς

Σήμερα Τετάρτη 09/01 αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα, βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου και από τα βορειοδυτικά, ενώ έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Παγετός θα σημειωθεί έως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα φτάσουν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και βάσει στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν γύρω στις 9 το πρωί, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στο οδικό δίκτυο της Ημαθίας και συγκεκριμένα από το 85o έως το 97o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και από το 21o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας- Δασκίου.

Στον νομό Κιλκίς, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 12o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας- Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού- Σκρα, εντός των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Κιλκίς, στους επαρχιακούς δρόμους του πρώην Δήμου Πικρολίμνης και στην επαρχιακή οδό Μικροκάμπου – Ξηροχωρίου.

Στον νομό Πέλλας, με αντιολισθητικές αλυσίδες στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Έδεσσας και στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας. Στον νομό Σερρών, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18o έως το 26o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Λαϊλιά.

Στον νομό Χαλκιδικής, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από Παλαιόκαστρο έως Αρναία, στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Αγίου Όρους.

Η πρόγνωση αναλυτικά:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα δυτικά και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τη νύχτα στη Θράκη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).

Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -07 (μείον 07) έως 08 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).

Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια.

Θερμοκρασια: από -02 (μείον 2) έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις, βαθμιαία τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια- παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, κατά τόπους πυκνές μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -06 (μείον 6) έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Το απόγευμα και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στις Κυκλάδες από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 04 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το απόγευμα τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νοτίους νοτιοδυτικούς 6 και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 με 8 και από το μεσημέρι 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 03 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) που τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -03 (μείον 03) έως 05 βαθμούς κελσίου.

Χθές σύμφωνα με το Εθικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr, οι σταθμοί του κατέγραψαν -20,9 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι Δράμας, -20,4 στον Νέο Καύκασο Φλώρινας, -19,9 στα Γρεβενά, -19,5 στη Βωβούσα Ιωαννίνων, -19,3 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας, -18,8 στη Φλώρινα, -18,5 στην Πτολεμαΐδα, -17,5 στο Περτούλι Τρικάλων, -16,1 στο Καρπενήσι (Βουτύρω) και -13,4 βαθμούς στην Κοζάνη.

 

 

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων, όπως και τα δικαστήρια στην Αθήνα.

Κ. Λαγουβάρδος: «Δίνουμε περισσότερη σημασία και βάρος σε μία κακοκαιρία όταν έχει όνομα» 

Από το 2017 αρχίσαμε να δίνουμε ονόματα στα έντονα καιρικά φαινόμενα, διότι βοηθούν ώστε να αυξηθεί η προσοχή που δίνει ο πληθυσμός σε πιθανές μελλοντικές καταστροφές», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Άρη Τόλιο ο «νονός» των φαινομένων κακοκαιρίας και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Κάποιοι γκρινιάζουν για την επιλογή των ονομάτων, αν πρέπει να είναι αρχαιά ή όχι, αλλά εγώ πιστεύω ότι τιμώνται αυτά τα πρόσωπα και η παράδοσή μας και η ιστορία μας», διευκρίνισε.

«Το σημαντικό δίλλημα για εμάς», είπε ο κ. Λαγουβάρδος, «είναι αν θα δώσουμε όνομα σε μία κακοκαιρία, γιατί είναι μία διαδικασία η οποία δεν πρέπει να ευτελιστεί, δηλ. να το κάνεις συνέχεια έτσι ώστε να χάσει το νόημά του».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα