back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διπλωματικές πηγές: Διαψεύδουν ότι η πΓΔΜ έθεσε ζήτημα αλλαγής των σχολικών βιβλίων

Διαβάστε επίσης

«Όλη η ανιστόρητη προπαγάνδα εγκαταλείπεται» αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας τις αλλαγές, που συζητήθηκαν για τα σχολικά βιβλία στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κατά την πρώτη συνάντηση της μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και πΓΔΜ και η οποία συγκροτήθηκε βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (άρθρο 8 (5)) για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη συνάντηση αυτή που διεξήχθη σε καλό κλίμα με την ελληνική πλευρά έθεσε εξαρχής τρία κρίσιμα ζητήματα, τα οποία και έγιναν αποδεκτά από την άλλη πλευρά: να υπάρξουν οδηγίες προς δασκάλους και καθηγητές στην πΓΔΜ, ώστε αν δεν προλάβουν τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία με τη νέα σχολική χρονιά, να μην διδαχθεί ύλη με αλυτρωτικό ή αναθεωρητέο περιεχόμενο. Να αφαιρεθούν τα αρχαιοελληνικά σύμβολα ή αυτά που συνδέονται με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και να αφαιρεθούν οι χάρτες που απεικονίζουν τη «Μεγάλη Μακεδονία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την πλευρά της πΓΔΜ δεν ετέθη κανένα θέμα αλλαγών όμως η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να αλλάξει τους χάρτες στα ελληνικά σχολικά βιβλία βάζοντας στη θέση που αναφέρει «Μοναστήρι» την ονομασία της πόλης Μπίτολα και σε παρένθεση τη λέξη Μοναστήρι.

Διαψεύδουν παράλληλα οι διπλωματικές πηγές ότι η πλευρά της πΓΔΜ έθεσε ζήτημα αλλαγής των σχολικών βιβλίων σε σχέση με τον «Μακεδονικό Αγώνα».

Επόμενη συνάντηση της εν λόγω επιτροπής θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος μήνα, στην πΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται ενόψει της έναρξης της συζήτησης και ψήφισης των τροπολογιών για τη συνταγματική αναθεώρηση, στη Βουλή της πΓΔΜ, οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του αρχηγού του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι για την τροπολογία, που προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας η υπηκοότητα θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες της χώρας.

Φαίνεται ότι το αλβανικό κόμμα BESA επιμένει να θέλει να απαλειφθεί η αναφορά σε υπηκοότητα «μακεδονική» με τον πρωθυπουργό Ζάεφ να διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι η υπηκοότητα θα παραμείνει ως έχει και πως αυτό που συζητείται είναι ένα είδος διατύπωσης, που να ικανοποιεί το συγκεκριμένο αλβανικό κόμμα, οι θετικές ψήφοι του οποίου κρίνονται αναγκαίοι για να εγκριθούν οι τροπολογίες για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Για πρώτη φορά πάντως ο πρωθυπουργός της γείτονος φαίνεται ότι προειδοποιεί και για την περίπτωση μη εξασφάλισης των 2/3 της πλειοψηφίας για την έγκριση της συγκεκριμένης τροπολογίας λέγοντας μάλιστα ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα θα αναλάβει όλη την ευθύνη αν συμβεί αυτό.

Σύμφωνα με την ατζέντα, που συζητήθηκε χθες η πρώτη τροπολογία που αφορά την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας θα ψηφιστεί σήμερα. Κάποια δημοσιεύματα στην πΓΔΜ αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας και των 4 τροπολογιών μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα ή το αργότερο αύριο.
Την ίδια ώρα, πολίτες και υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου VMRO διαδηλώνουν για δεύτερη μέρα έξω από το κοινοβούλιο της χώρας και εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στη Βουλή της χώρας του ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας.

«Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ΄όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Σημείωσε παράλληλα ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα