back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δύσκολες ώρες για τη Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων-Εκλογές ζητά ο Κόρμπιν

Διαβάστε επίσης

Εκλογές εδώ και τώρα, καθώς είναι ο πιο δημοκρατικός τρόπος για να βγει η Βρετανία από το αδιέξοδο του Brexit. Αυτό είναι το μήνυμα που θα επαναλάβει, για μία ακόμη φορά, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε προγραμματισμένη ομιλία του σήμερα, στο Γιορκσάιρ. 

Εν όψει της ψηφοφορίας της 15ης Ιανουαρίου, στη Βουλή των Κοινοτήτων, για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit, την οποία το κόμμα του θα καταψηφίσει, ο Κόρμπιν θα τονίσει ότι μόνο μία κυβέρνηση με «φρέσκια λαϊκή εντολή» θα μπορέσει να προχωρήσει. Όπως έχουν καταστήσει σαφές άλλωστε, οι Εργατικοί θα μεθοδεύσουν μία πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, εάν η συμφωνία της για το Brexit απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.   

Άλλη μια ήττα υπέστη εχθές η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς το κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, αν χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η τροπολογία που απαιτεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο είχε υποβληθεί από τον Ντόμινικ Γκριβ, βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος και πρώην γενικό εισαγγελέα. Υπερψηφίστηκε από 308 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ 297 την καταψήφισαν. 

Με βάση την πρόταση αυτή, δίνεται στη Μέι προθεσμία μόλις τριών ημερών για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία αν ηττηθεί την επόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου για την έγκριση της συμφωνίας με την ΕΕ. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι αν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία αυτή, η πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τα εναλλακτικά σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, καθώς απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για το οριστικό διαζύγιο από τις Βρυξέλλες. 

Μία ημέρα πριν, η κυβέρνηση της Μέι μετρούσε μία ακόμη ταπεινωτική ήττα, όταν 20 αντάρτες βουλευτές των Τόρις ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Εργατικούς ενάντια στο σενάριο του no-deal Brexit. 

Με ψήφους 303 υπέρ και 296 κατά, οι βουλευτές του Ουεστμίνστερ ενέκριναν τροπολογία επί του νομοσχεδίου για τα Οικονομικά, που θα περιορίζει τη δυνατότητα φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. 

Τη μεγαλύτερη πόλωση των τελευταίων τεσσάρων ετών ανάμεσα στους Βρετανούς βουλευτές αναφορικά με το Brexit δείχνει έρευνα που διεξήχθη κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα τρία τέταρτα των μελών του κοινοβουλίου πιστεύουν ότι η Τερέζα Μέι δεν διαπραγματεύτηκε καλά το Brexit, και πιο συγκεκριμένα από τους βουλευτές του κόμματός της (Τόρις), το 47% πιστεύουν ότι ήταν ανεπαρκής και μόλις το 37% εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αλλάξει την επιθυμία τους για αποχώρηση από την ΕΕ. 

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρία Ipsos MORI για λογαριασμό της ανεξάρτητης ερευνητικής πρωτοβουλίας για τις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ «The UK in a Changing Europe», που εδρεύει στο King’s College του Λονδίνου και του Ινστιτούτου «Mile End» του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα