back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ ξεκινάει την εκμετάλλευση του Σκορπιού

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται πλέον η επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ της ρωσικής ζάπλουτης οικογένειας των Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, το νησί που απέκτησαν το 2013 από την Αθηνά Ωνάση, έπειτα από το πράσινο φως που άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ανάπλαση των οικημάτων του θρυλικού νησιού, που βρίσκεται απέναντι από τη Λευκάδα και το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης του διεθνούς τζετ σετ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το χωρικό σχέδιο οριοθετεί τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης, η οποία περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και 60 κλινών, πολύ-αθλητική εγκατάσταση, lounge λουομένων, spa, εκσυγχρονισμό και επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο, αγροτική φάρμα και αρένα ιππασίας που υλοποιείται σε έκταση 830 στρεμμάτων.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ και αναμένεται να απασχολήσει 120 άτομα κατά τη λειτουργία της και πολλαπλάσια κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Φορέας της επένδυσης τουριστικού χαρακτήρα είναι η εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., που έχει συσταθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Στο επίκεντρο, αναμένεται να βρεθεί η κατασκευή 20-22 πολυτελών εξοχικών βιλών, επιφάνειας που θα κυμαίνεται από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ. η κάθε μία και συνολική δυναμικότητα της τάξεως των 48 κλινών, ενώ αυτές θα συμπληρωθούν από εστιατόρια, σπα και ένα προπονητικό κέντρο, όπως ασφαλώς και από μαρίνα για τον ελλιμενισμό των σκαφών των επισκεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βίλες θα εκμισθώνονται αντί παχυλών ποσών, που είναι πιθανό να κινούνται πέριξ των 20.000 ευρώ την εβδομάδα κατά μέσον όρο, χωρίς πάντως να είναι επί του παρόντος σαφής η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Παράλληλα, πρόθεση των επενδυτών είναι η εκμετάλλευση επιπλέον 1.600 τ.μ. των συνολικά 20.000 τ.μ. που προβλέπονται βάσει των υφιστάμενων όρων δόμησης.

Υπενθυμίζεται δε ότι τα σημερινά οικήματα στον περίφημο Σκορπιό καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 4.000 τ.μ. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, στόχος του Ρώσου επενδυτή είναι η ανάπτυξη ήπιων τουριστικών υποδομών για τη φιλοξενία επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν έχει προχωρήσει ανάλογου τύπου και μεγέθους ανάπτυξη σε άλλο ιδιωτικό νησί της χώρας

Ο Σκορπιός αποκτήθηκε το 2013 από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, με την είδηση να κάνει τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, λόγω της φήμης τόσο των αγοραστών όσο, κυρίως, του πωλητή, δηλαδή της Αθηνάς Ωνάση, εγγονής του Αριστοτέλη Ωνάση. Το ποσό δεν γνωστοποιήθηκε επισήμως, αλλά μεσίτες ανέφεραν ότι ξεπέρασε τα 115 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Αθηνά είχε επιλέξει τότε να μην πωλήσει τον Σκορπιό, καθώς δεν είχε καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την τύχη του νησιού, θεωρώντας ότι αποτελούσε και τον κυριότερο συνδετικό κρίκο με την ελληνική καταγωγή της.

Ο Σκορπιός, το πολυσυζητημένο νησί, κοντά στη Λευκάδα εξαγοράστηκε το 1963 από τον Αριστοτέλη Ωνάση έναντι 3 εκατ. ευρώ.

 

Για πέντε ολόκληρα χρόνια, ο ίδιος, ξόδεψε χρόνο και χρήμα, για να φυτέψει χιλιάδες δέντρα(τα περισσότερα από αυτά ήρθαν από το εξωτερικό, καθώς ήταν ποικιλίες που δεν βρίσκονταν στη χώρα μας), παρτέρια με σπάνια λουλούδια, αλλά και φυτά που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μετέφερε άμμο για τη δημιουργία των παραλιών. Επίσης, έκτισε μικρούς ξενώνες, και έδωσε στο μικρό νησί την εικόνα ενός επίγειου παραδείσου.

Ωστόσο ο θάνατος του γιου του Έλληνα μεγιστάνα, Αλέξανδρου (1973) και έπειτα του Αριστοτέλη (1975) θα φέρει την εγκατάλειψη. Η χαμένη αίγλη επιστρέφει ύστερα από χρόνια με τα περίφημα πάρτι της Χριστίνας Ωνάση. Μετά τον θάνατό της το 1988, η κόρη της Αθηνά θα γίνει η μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας.

Η ίδια αρκετά χρόνια μετά, θα πάρει την απόφαση να πουλήσει το νησί για κάτι περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ. Από την άνοιξη του 2013, ο Σκορπιός ανήκει στην Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα