back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ.Παπαϊωάννου: Η Συμφωνία των Πρεσπών εκπέμπει θετικά μηνύματα σε όλη την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεων και τα θετικά μυνήματα που εκπέμπει η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τις Ελεονόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου ο κ. Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων που ταλανίζεται από εστίες έντασης το να δοθεί ένα μήνυμα, ότι δύο χώρες που είχαν παραδοσιακές σχέσεις καχυποψίας, μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων , όταν δύο πολιτικές ηγεσίες αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος να το κάνουν, είναι ένα θετικό μήνυμα. Είναι επίσης ένα θετικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, η οποία έχει πάρει ένα δρόμο προς την εθνική περιχαράκωση και την καχυποψία, και κάθε μήνυμα συνεννόησης με αμοιβαίες υποχωρήσεις θεωρώ ότι αυτή την περίοδο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο».

Όπως σημείοωσε ο κ. Παπαϊωάννου «αν καλοπροαίρετα βλέπει κανείς αυτή την εξέλιξη, τη συμφωνία, οφείλει να κάνει μία βασική παραδοχή. Ότι σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο 30 ετών και σε μία κατάσταση που 140 χώρες διεθνώς, είχαν αναγνωρίσει μία χώρα με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός να υποστηρίζει κανείς ότι μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία αμοιβαία αποδεκτή κι εμείς να μην υποχωρήσουμε καθόλου. Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να πιστεύει, καλοπροαίρετα, ότι μία συμφωνία μπορεί να είναι βιώσιμη αν πιέζει αβάσταχτα τη μία πλευρά και αφήνει την άλλη ανέγγιχτη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα