back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης – δανειστών για τον κατώτατο μισθό

Διαβάστε επίσης

Εισηγήσεις για ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου ακόμη και την επόμενη Τετάρτη 16 του μηνός, δέχεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός.

Στόχος, η δημιουργία τετελεσμένων μόλις δύο 24ωρα πριν από την αναμενόμενη έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην χώρα μας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το θέμα, με τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να εντείνονται.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι με βάση τα εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εξετάζεται η αύξηση των κατώτατων αποδοχών μεταξύ 8% και 10%, ώστε να προσεγγίσει τα 630 ευρώ.

Το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, ώστε οι αυξημένοι μισθοί να καταβληθούν από τον Φεβρουάριο.

Χαρτό…πόλεμος

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σε εξέλιξη αλληλογραφία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών, με τους δεύτερους να επιχειρούν με μακροσκελείς επιστολές- αναλύσεις να αποτρέψουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και κυρίως την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους.

Βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων των θεσμών, είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Παράλληλα, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, υπογραμμίζοντας ότι είναι λανθασμένη ενέργεια η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την στήριξη του ατελέσφορου μέτρου της αύξησης των κατώτατων αποδοχών.

Η απάντηση

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι:

Οι μνημονιακές προβλέψεις αναφέρονται στην πρόβλεψη ενός κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ενιαίου χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.

Οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ

η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού να προηγηθεί της ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών.

Σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο επιχείρησης εκ μέρους εργοδοτών να μετατρέψουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας προκειμένου να συμπιέσουν το εργατικό κόστος, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου τονίζουν ότι θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” και η όποια ασυνήθιστη μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλεί την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα