back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παγωμένη βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες φέρνει η «Υπατία»

Διαβάστε επίσης

Το φαινόμενο της παγωμένης βροχής προκαλεί στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία το νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία», που πλήττει από χθες τη χώρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον «Τηλέμαχο».

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν, αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια.

Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει υπό του μεδενός, να προκαλείται συσσώρευση πάγου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Προβλήματα

Εν τω μεταξύ η  κακοκαιρία «Υπατία» που σαρώνει κυρίως τα βορειοδυτικά της χώρας, έχει διατηρήσει και σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώσει τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο «Τηλέμαχος».

Τα Γρεβενά κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πλημμυρισμένη σε πολλά σημεία είναι η Εθνική Οδός Λαμίας – Καρπενησίου, ενώ κλειστές  παραμένουν στην Αττική η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης και η λεωφόρος Χασιάς προς τα Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η θερμοκρασία θα ανέβει, όμως τις βραδινές ώρες αναμένεται παγετός στα ηπειρωτικά. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες  κυρίως στα θαλάσσια και τα παραθαλάσσια, ενώ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά και τα νησιά του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, ενώ από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα πελάγη, φτάνοντας τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα