back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το αδιέξοδο που συνεχίζεται σχετικά με τη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ μετά από μια ακόμα άκαρπη συνάντηση του Ντ. Τραμπ με εκπροσώπους των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο είναι ένα απο τα θέματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του διεθνούς Τύπου.

Αρκετές οι αναφορές στη χθεσινή πρωτόγνωρη για τα βρετανικά χρονικά κινηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων να επιτρέψει ψηφοφορία διακομματική για τροπολογία που τελικά προκαλεί ένα ακόμα «πλήγμα» στην κυβέρνηση Μέι ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία με την Ε.Ε την ερχομενη εβδομάδα.

Στη Βρετανία: Σχεδόν όλος ο βρετανικός Τύπος επικεντρώνεται στο τι συνέβη στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία όπου ο πρόεδρος Τζον Μπέρκοου αποφάσισε να επιτρέψει σε βουλευτές να ψηφίσουν τροπολογία – που τελικά πέρασε – αναγκάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πρωθυπουργό να φέρει Σχέδιο Β’ στη Βουλή των Κοινοτήτων σε διάστημα μόλις 3 ημερών, σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία με την Ε.Ε την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Daily Mail – στο κεντρικό της άρθρο – περιγράφει τον κ Μπέρκοου ως «έναν εγωιστικό αλαζόνα που έθεσε τη μεροληψία του για το Brexit πάνω από το εθνικό συμφέρον» με τη Sun να τον κατηγορεί ότι προχώρησε σε μια πράξη – σαμποτάζ εναντίον του Brexit.

Η «παρέμβαση» του Μπέρκοου δεν στηρίχθηκε σε κανένα προηγούμενο βάσει των κανονισμών της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφέρει το περιοδικό New Statesman στην ηλεκτρονική του σελίδα.

Από την πλευρά της η Huffington Post επικαλείται μια πηγή από το Γουεστμίνστερ που αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Βουλής «έβαλε φωτιά» στο βιβλίο των κανονισμών.

Αρνητική ως προς την ενέργεια του Μπέκροου εμφανιζεται και η Daily Express που θεωρεί ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας ενώ στην Daily Telegraph ο αρθρογράφος Φίλιπ Τζόνστον διαμαρτύρεται λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι «μια διχαστική προσωπικότητα και το λάθος άτομο για να προεδρεύει του κοινοβουλίου σε μια τέτοια κρισιμη στιγμή για το Brexit». Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Τόρις σχεδιάζουν ήδη την απάντησή τους.. .προτείνοντας είτε μείωση του μισθού του κατά 10% ή του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Μια κυβερνητική πηγή ανέφερε στους Times ότι η απόφαση του Μπέκροου δείχνει ότι διερράγη η σχέση του με την κυβέρνηση.

Άλλες εφημερίδες εξετάζουν τη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Μέι με την «I» να θεωρεί ότι πλέον έχει χάσει τον έλεγχο του Brexit.

Ο Guardian κάνει λόγο για δεύτερη ταπεινωτική ήττα της Μέι ενώ οι Times θεωρούν ότι η στρατηγική της πλέον γλυρω από το Brexit παραπαίει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Greg Clark σε άρθρο του στο Politico προειδοποιεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει και χάνεται σημαντικά η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών λόγω όσων συμβαίνουν γύρω από το Brexit στο κοινοβούλιο. Όλα όσα συζητώνται στη Βουλή, παρακολουθούνται στενά και εγείρουν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, αναφέρει.

Για προσφυγικό: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απελευθέρωσε τους 49 ομήρους της» τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών με οκτώ χώρες για την υποδοχή των 249 μεταναστών που έφθασαν στη Βαλέτα τον Δεκέμβριο και των 49 που βρίσκονταν στα ανοικτά της Μάλτας στα δύο μικρά σκάφη, το «Sea Watch» και το «Sea Eye» αναφέρει η DW αλλά και το Politico. «Η μεταφορά των μεταναστών σε πλοία του πολεμικού ναυτικού μας θα αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. Η συμφωνία προβλέπει ότι 131 μετανάστες θα κατανεμηθούν σε Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ιταλία, ενώ 44 που προέρχονται από το Μπαγκλαντές θα απελαθούν στη χώρα τους. Ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος έπλεξε το εγκώμιο της Μάλτας για την επίτευξη της συμφωνίας.

«H E.E. υποχωρεί στους εκβιασμούς των ΜΚΟ και των δουλεμπόρων» τόνισε από τη Βαρσοβία ο Σαλβίνι καθιστώντας σαφές ότι στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης ξεκίνησε μια σκληρή αντιπαράθεση, με τη Λέγκα να απειλεί ότι δεν θα ψηφίσει το διάταγμα για το Εισόδημα του Πολίτη που υποστηρίζει το Κ5Α. «Αν δεν τους αφήσουν να αποβιβαστούν, θα πάω να τους πάρω ο ίδιος με το αεροπλάνο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε ερχόμενος σε άμεση σύγκρουση με την πολιτική των κλειστών λιμανιών του Σαλβίνι.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης σχολιάζει τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ιταλία και ιδιαίτερα την τακτική του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Υπό την ηγεσία του Σαλβίνι, επισημαίνει ο αρθρογράφος, η κυβέρνηση της Ρώμης “κάνει με προσήλωση αυτό που είχε εξαγγείλει. Κάνει επανάσταση. Επιχειρεί να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, να εξαρθρώσει το κράτος δικαίου και να υπονομεύσει την ΕΕ. Η μέθοδός της είναι να στήνει αντιπαραθέσεις σε όλα τα μέτωπα – όσο περισσότερη ένταση τόσο το καλύτερο. Με μία έξαλλη κινητοποίηση εναντίον των μεταναστών και άλλων (υποτιθέμενων) εχθρών της Ιταλίας, ο Σαλβίνι καταφέρνει να διατηρεί τους οπαδούς του σε διαρκή εγρήγορση και αγανάκτηση, αλλά και να κινητοποιεί νέους οπαδούς”. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο στην πολιτική κουλτούρα της Ιταλίας, επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα, είναι ότι “δεν υπάρχει αντιπολίτευση, παρά μόνο η ίδια η κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως αντιπολίτευση στο παλαιό πολιτικό κατεστημένο. Ο Μπερλουσκόνι έχει εξαφανιστεί, ο Ρέντσι έχει εξουδετερωθεί, τα κόμματά τους βρίσκονται σε παρακμή, νέοι ηγέτες δεν διαφαίνονται. Η ελεγκτική αρμοδιότητα του Κοινοβούλιο έχει σχεδόν εκλείψει. Τουλάχιστον ο ιταλικός τύπος ανταποκρίνεται στην αποστολή του, να παρακολουθεί την κυβέρνηση με κριτική διάθεση. Γι αυτό και τον αποκαλούν ‘δημοσιογραφία του ψεύδους’ οι νέοι κυβερνώντες”.

Για επίσκεψη Σαλβίνι – Βαρσοβία: Ο Ματέο Σαλβίνι επισκέφθηκε χθες τη Βαρσοβία για να διευρύνει τη συμμαχία του με πολωνικό εθνικισμό της συντηρητικής κυβέρνησης. «Οι Βρυξέλλες κάνουν διακρίσεις… με τον Σαλβίνι είμαι στο ίδιο μήκος κύματος σε πολλά ευρωπαϊκά θέματα» τόνισε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι λίγο πριν από τη συνάντηση του Πολωνού υπουργού Εσωτερικών με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης. «Η Ιταλία και η Πολωνία θα είναι πρωταγωνιστές της νέας Ευρώπης, με λιγότερα οικονομικά, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη προσοχή στην οικογένεια και την ασφάλεια. Η νέα Ευρώπη που θα γεννηθεί τον Ιούνιο θα κάνει ένα διαφορετικό βήμα σε σχέση με αυτή που διαχειρίστηκαν οι γραφειοκράτες» τόνισε ο Σαλβίνι. Ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι δυο χώρες δεν θέλουν να φύγουν από την Ε.Ε., αλλά θέλουν να έχουν λόγο στην Ε.Ε. Ο Γιοακίμ Μπρουσντζίσκι χαρακτήρισε «καθαρή βλακεία» την καχυποψία των Πολωνών εθνικιστών που του άσκησαν κριτική γιατί είναι μεν στενός συνεργάτης των αδελφών Κατσίνσκι, αλλά προσκάλεσε στη Βαρσοβία τον Σαλβίνι, που έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σαλβίνι συνάντησε επίσης τον πρόεδρο του κόμματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας «Δίκαιο και Δικαιοσύνη» (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και Ιταλούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία.

Στην Ισπανία: «Συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό Vox στην Ανδαλουσία» αναφέρει η Pais αλλά και το BBC. Το Λαϊκό Κόμμα της Ανδαλουσίας, με τις προτροπές της ηγεσίας του από τη Μαδρίτη, υπέγραψε χθες με τους ακροδεξιούς του Vox συμφωνία για «να προστατευθεί η συνταγματική νομιμότητα και η ενότητα της Ισπανίας, διατηρώντας πάντα την μέγιστη πίστη στο Στέμμα και τη Μεγάλη Χάρτα», για την εκλογή σήμερα του δεξιού Χουάμνα Μορένο στη θέση του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας με τις ψήφους του Vox και των «Πολιτών», που λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν υπογράψει συμφωνία 7 σημείων με το Λαϊκό Κόμμα. Την Τρίτη το Λαϊκό Κόμμα είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις 19 προτάσεις του Vox, ενώ χθες και οι δύο πλευρές επέστρεψαν στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη συμφωνία υπό τον φόβο της διατήρησης της Σοσιαλίστριας Σουζάνα Ντίαθ ως επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης με την ανοχή των «Πολιτών» και ίσως της Αριστεράς. Η τετρασέλιδη συμφωνία του Λαϊκού Κόμματος με τους φασίστες περιέχει στοιχεία που δεν αφορούν την Ανδαλουσία αλλά γενικότερα κοινά στοιχεία της αντιδραστικής πολιτικής των δύο κομμάτων, από την υπεράσπιση των ταυρομαχιών και την αποστροφή του νόμου για την ιστορική μνήμη, που αναγνωρίζει τα εγκλήματα του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο, έως θέματα που αφορούν τον πλουραλιστικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Στη Γαλλία: «Πρώην υπουργός του Σαρκοζί γίνεται μέλος της ακροδεξιάς» αναφέρει το Politico. Ο Thierry Mariani εινατι το πιο προβεβλημένο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών που αποφασίζει να γίνει μέλος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Μιλήσε στην Le Parisien για τους λόγους που τον οδήγησαν στο ακροδεξιό κόμμα. «Η Μαρίν Λεπέν εκπροσωπεί την πραγματική εναλλακτική έναντι του Μακρόν» δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί Σαρκοζί.

Για Μέρκελ: “Ριψοκίνδυνο ταξίδι” επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ “διατηρούν μία εμφανώς χαλαρή έως φιλική σχέση. Παράδοξο; Σε καμία περίπτωση. Μέρκελ και Τσίπρας συνδέονται με έναν παράφορο πραγματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδεολογική συνέπεια είναι λιγότερο σημαντική από τη διατήρηση της εξουσίας. Το άλλοτε αντι-συστημικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του συστήματος και εδραιώνει την παρουσία του στο κράτος μοιράζοντας αξιώματα, όπως είχαν κάνει και όλα τα κόμματα που προηγήθηκαν. Ο Τσίπρας έπραξε τα δέοντα, η Ελλάδα το καλοκαίρι αποχώρησε από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω και αν ακόμη παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. Το ότι η Μέρκελ φτάνει στην υγρή και χειμωνιάτικη Αθήνα ήδη στις αρχές της χρονιάς, αποτελεί αναγνώριση για όσα έχουν γίνει. Δεν αποκλείεται να ακουστούν και λόγια ευγνωμοσύνης για το ότι η Ελλάδα επωμίζεται μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Η αθλιότητα συσσωρεύεται πλέον στους καταυλισμούς σε πέντε ελληνικά νησιά και όχι (σε γερμανικές πόλεις όπως) στο Φράιλασινγκ η στο Πάσαου. Και αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας χρειάζεται την επιδοκιμασία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ελάχιστα απέχει από τη ρήξη”. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, η συγκυρία υποδεικνύει και τη δυσκολία της επίσκεψης, καθώς “το πιο σημαντικό μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προεκλογική βοήθεια. Διότι η καγκελάριος θέλει να επαινέσει τον Τσίπρα για μία ιστορική επιτυχία, τη συμφωνία που συνήψε ο πρωθυπουργός με τον ‘μακεδόνα’ ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και η οποία θα οδηγήσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Επί 26 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην περίπλοκη διαμάχη για την ονομασία, ενώ στα Σκόπια οι πολιτικοί μετεωρίζονταν σε επικίνδυνα μυθεύματα. Η συμφωνία των Πρεσπών, όπως ονομάζεται, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο Τσίπρας και Ζάεφ, 44 χρονών αμφότεροι, προτείνονται ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης”.

Στις ΗΠΑ: «Ο Τραμπ αποχωρεί από τις συζητήσεις με τους Δημοκρατικούς για το θέμα της μερικής αναστολής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών» αναφέρουν το BBC και η DW. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, που είχαν στόχο να επαναλειτουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση, κάτι που φυσικά έχει επιπτώσεις στη μισθοδοσία χιλιάδων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, που τελικά δεν θα πληρωθούν ουτε αυτή την Παρασκευή. Τη 19η μέρα που συνεχίζεται η αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που προκλήθηκε λόγω της επιμονής του Ντ. Τραμπ να χτιστεί το τείχος στο Μεξικό με χρήματα από τον προϋπολογισμό ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε για πολύ λίγο με τον επικεφαλής των Δημοκρατικων στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ αλλά και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος βγηκε λίγο αργότερα τουιτάροντας ότι «ήταν εντελώς χάσιμο χρόνου».

Στο μεταξύ, το 51% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την παράλυση πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών εδώ και 18 ημέρες και το γεγονός ότι 800.000 κρατικοί υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα