back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τον Μάρτιο η ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής Έκθεσης

Διαβάστε επίσης

Η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να απασχολήσει το Euroworking group που συνεδριάζει την Πέμπτη, ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Μετά την αποστολή των θεσμών (21-25/1) στην Αθήνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε μία σειρά ζητημάτων συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων και της υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των επιστροφών των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών.

Στην παρούσα φάση, το μοντέλο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αντίστοιχου σχεδίου από πλευράς ελληνικού Υπουργείου και θεσμών. Η πρόταση του ΤΧΣ φέρεται να είναι προτιμητέο ωστόσο στο τραπέζι παραμένουν προς συζήτηση και οι προτάσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Μία πρώτη πληρέστερη εικόνα, σε επίπεδο Eurogroup, για το θέμα θα έχουμε στο EWG του Φεβρουαρίου, καθώς η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να εγκριθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Πέραν του τραπεζικού ζητήματος, το Eurogroup θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι αποκρατικοποιήσεις και η δημόσια διοίκηση αποτελούν σημαντικά ζητήματα, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να καθησυχάζει τους πιστωτές της ότι προχωρούν σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι πιστωτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την επίτευξη των φετινών στόχων. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3.5% του ΑΕΠ συνεχίζει να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα