back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Σε πολύ ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Το πάνελ απαρτιζόταν από οκτώ μαθητές, μία εκ των οποίων είχε αναλάβει τον ρόλο της συντονίστριας και από την καγκελάριο, η οποία αρκετές φορές αστειεύτηκε με τους μαθητές κάνοντας ολόκληρη την αίθουσα να ξεσπάσει σε γέλια. Η κ. Μέρκελ δέχθηκε με εμφανή χαρά και ερωτήσεις από μαθητές που δεν συμμετείχαν στο πάνελ.

 

Η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε για μία ακόμη φορά την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού -το είχε κάνει εκτενώς και κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοεμβρίου στο Στρασβούργο στην οποία ήταν καλεσμένη. “Πρέπει να αποκτήσουμε μία κοινή κουλτούρα σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει οι Ευρωπαίοι να εμπιστευόμαστε 100% ο ένας τον άλλο, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει η ΕΕ να υιοθετήσει μία κοινή εξωτερική πολιτική, χαρακτηρίζοντας τα βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση ανεπαρκή.

 

Βrexit: όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι

Αναφερόμενη στην επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η καγκελάριος, αφού επανέλαβε ότι τα υπόλοιπα κράτη θα σεβαστούν την απόφαση του βρετανικού λαού, δεσμεύθηκε ότι οι 27 θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτευχθεί μία συντεταγμένη έξοδος της χώρας, συμπληρώνοντας, ωστόσο: “Προετοιμαζόμαστε, πάντως, και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία”.

 

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Αναφερόμενη στις προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε, ως αναμένετο, υπέρ της ένταξης σε αυτή κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθεροποίηση στην περιοχή. “Η ένταξή τους είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχουν για την περιοχή χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία”, διευκρίνισε.

 

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Η Γερμανία παρακολουθεί πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπως επεσήμανε η καγκελάριος, δεδομένου ότι περίπου 3.000.000 γερμανοί πολίτες έχουν τουρκικές ρίζες. “Πάντα υποστηρίζω ότι πρέπει να έχουμε μία ειδική σχέση με την Τουρκία, δεδομένης και της γεωγραφικής της εγγύτητας στην Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε και τη σημασία της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ. “Δεν πρέπει, εντούτοις, να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια εισόδου στην ΕΕ”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα.

 

Προσφυγικό

Η καγκελάριος επεσήμανε πόσο δύσκολη είναι η θέση της χώρας μας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική. “Γι αυτό πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη”, τόνισε, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η παράτυπη μετανάστευση, ενθαρρύνοντας τους διακινητές. “Πολύ άσχημη” χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ελληνικό δίκαιο, το οποίο “είναι πολύ περίπλοκο”, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που έχουν λάβει απορριπτική απάντηση.

 

Ανησυχία για τις Ευρωεκλογές

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε και την ανησυχία της για την άνοδο ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές δημοκρατικές χώρες και για διαφορετικούς λόγους οι άνθρωποι αισθάνονται ότι θα έχουν καλύτερο μέλλον εάν ακολουθήσουν μοναχική πορεία.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα