back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ και η στάση της ΝΔ ενόψει του τετ α τετ Τσίπρα- Καμμένου

Διαβάστε επίσης

Για τις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα έχει στο επίκεντρο και το μακεδονικό.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται πάντως ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών», καθώς και για το ότι «παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως επισημαίνουν γαλάζιες πηγές.

Σε ότι αφορά την ουσία της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι και πριν από το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ η κ. Μέρκελ είχε επισκεφθεί τη γειτονική χώρα για να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτή είναι η θέση της Γερμανίας. «Είναι μια θέση κατανοητή μεν, αλλά η συμφωνία δεν είναι ούτε προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς όφελος της σταθερότητας στα Βαλκάνια», επιμένουν στην Πειραιώς και καθιστούν σαφές ότι «η ΝΔ μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία». «Και αυτό θα πει σήμερα και ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Μέρκελ», σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν ως «fake news» τις πληροφορίες ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ «άδειασε» επί της ουσίας τη ΝΔ σε ότι αφορά τη θέση της για το Μακεδονικό. Οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν αρχικά έκπληξη, δεδομένων και των πολύ καλών σχέσεων της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Η ΝΔ ήταν άλλωστε από τα πρώτα κεντροδεξιά κόμματα που ανακοίνωσαν την στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Βαυαρού πολιτικού. Το tweet που ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Βέμπερ και έκανε την Πειριαώς να μιλά για fake news, ήταν το εξής: «Σέβομαι απολύτως την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο ονοματολογικό ζήτημα με την πΓΔΜ. Δεν υπήρξε συνέντευξή μου γι αυτό το θέμα. Σέβομαι τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη και πιστεύω βαθιά ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερότητα και ευημερία, καταπολεμώντας το λαϊκισμό».

Πολιτικές εξελίξεις

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μέρκελ η προσοχή και της ΝΔ θα στραφεί στις πολιτικές εξελίξεις που αναμένεται να δρομολογήσει το ραντεβού των δύο κυβερνητικών εταίρων και η διαφαινόμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι σε κάθε περίπτωση μόνη λύση για να υπερβεί η χώρα την «καταστροφική αβεβαιότητα» είναι οι εκλογές, στις οποίες ζητούν να προσφύγει άμεσα ο κ. Τσίπρας εάν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές. Αλλά και σε περίπτωση που υπάρξει μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, με την ψήφο 6 «πρόθυμων»-, όπως χαρακτηρίζονται από τη ΝΔ- βουλευτών των ΑΝΕΛ και άλλων κομμάτων, θα είναι μία «κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως», εκτιμούν στην Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στη ΝΔ επικρίνουν αυτό το «ιδιότυπο τηλεοπτικό ντιμπέιτ»- όπως χαρακτηρίζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες- ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους , για τους οποίους στελέχη της Πειραιώς σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι «ανταλλάσσουν τροχιοδεικτικές βολές μέσω τηλεόρασης και οι οι πολίτες περιμένουν να ολοκληρωθεί αυτό το τηλεοπτικό πανηγύρι για να δουν αν υπάρχει κυβέρνηση».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα